Un spital din Chișinău e scos la licitaţie, sub umbrela reformei. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie din Capitală ar putea fi oricând demolat de viitorul proprietar
Spitalul de Traumatologie şi Ortopedie din Capitală ar putea fi oricând demolat de viitorul proprietar

Cinci din cele şapte clădiri ale Spitalului de Traumatologie şi Ortopedie din Capitală şi terenul aferent de trei aproape hectare sunt puse în vânzare.

Instituţia medicală de peste drum de Ambasada Rusiei este pe cale să fie restructurată de către Ministerul Sănătăţii. Conform foii de parcurs pentru reformele din Sănătate şi politicile investiţionale, aprobată în martie de către ministrul Andrei Usatâi, anul acesta, în prima etapă, managementul va fi împărţit între Spitalul de Urgenţă şi Spitalul Clinic Republican.

MANAGEMENT ÎMPĂRŢIT PE JUMĂTATE

„Partea de Traumatologie va fi comasată cu Urgenţa, iar după ce va fi dat în exploatare noul bloc chirurgical de la Spitalul Republican, va fi mutată acolo. Pe linie administrativă nu vor fi disponibilizate cadrele medicale, cel mult, electricieni şi şefi mecanici, din personalul auxiliar. După restructurare eu voi lucra ca medic de rând", precizează Andrei Cruşinschi, vicedirectorul spitalului.

Cea mai veche clădire din incinta spitalului a fost construită în secolul al XIX-lea Blocul administrativ al spitalului este în renovare Asistentele de la Spitalul de Traumatologie și Ortopedie se tem că și-ar putea pierde locurile de muncă

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

În prezent, instituţia are circa 400 de angajaţi, dintre care 96 sunt doctori, iar vreo 200 sunt asistente medicale. Atmosfera din cabinete este una sumbră. Medicii sunt neliniştiţi din pricina schimbărilor iminente, iar asistentele, unele dintre ele chiar şi cu peste 30 de ani vechime, se resemnează la gândul că locurile lor de muncă ar putea dispărea împreună cu spitalul. Cei mai afectaţi însă de restructurare sunt pacienţii.

Trei spitale, o singură conducere

„Din 1997 mă lecuiesc aici de hernie şi, sincer să fiu, mi-a fost la îndemână să vin aici. Medicii sunt buni. Niciodată n-au fost probleme", mărturiseşte Gheorghe Polovei, venit tocmai din satul Iabloana, raionul Glodeni. „Pentru posibilităţile care sunt, spitalul arată bine. Ar fi neplăcut să fie restructurat. Acum poate veni toată lumea, dar cine ştie ce va fi după", spune şi Maricica Diaconu, o femeie casnică din satul Borogani, raionul Leova, care ieşi în cârje din spital.

CU ORTOPEDIA LA LICITAŢIE

Pe lângă această situaţie, spitalul ar putea rămâne doar cu blocul administrativ, o clădire veche din secolul al XIX, inclusă în patrimoniul municipal, şi cu biserica din curte. Restul de cinci construcţii care găzduiesc cele opt secţii ale unităţii medicale, ar putea fi distruse de oricine cumpără terenul ultracentral al spitalului, de 2,7 hectare.

În prezent, conducerea instituţiei are la Ministerul Sănătăţii un caiet de sarcini pentru o licitaţie în acest sens. „Cine cumpără terenul va trebui să ne amenajeze un bloc medical într-o clădire de şase etaje, din apropierea străzii Nicolae Testemiţanu. Apoi, după 18 luni de când noul sediu al spitalului va fi funcţional, se va putea muta pe terenul pe care ne aflăm acum", mai spune vicedirectorul Cruşinschi.

2,7 hectare este suprafaţa de teren a spitalului, pe care Ministerul Sănătăţii o scoate la licitaţie.

Restructurări până în 2017

Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie din Chişinău nu este singura instituţie medicală supusă reorganizării de către Ministerul Sănătăţii. Din 2013, Spitalul Municipal pentru Copii numărul 1, Spitalul Municipal de Boli Infecţioase şi Spitalul „Valentin Ignatenco" vor fi reunite sub un singur management. Totodată, numai de la Spitalul nr. 1 peste 60 de cadre medicale riscă să fie concediate. Conform ordinului emis de minister, prin aceste restructurări se urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor sistemului de sănătate.

PE MUCHIE DE CUŢIT

În următorii şapte ani, nu mai puţin de 17 centre medicale şi spitale publice vor avea managementul complet reorganizat. „Nu putem merge în continuare pe rămăşiţele fostului imperiu sovietic. În cazul Spitalului Clinic de Traumatologie şi Ortopedie mă aştept să nu fie probleme la nivel de cadre. Avem nevoie de medici. Nu se va ajunge la concedieri", a declarat pentru „Adevărul" viceministrul Sănătăţii Octavian Grama, instalat în funcţie de săptămâna trecută.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite