Softul care va apăra drepturile de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Badicu demonstrează cum funcţionează sistemul de monitorizare. Foto: Adevărul
Iurie Badicu demonstrează cum funcţionează sistemul de monitorizare. Foto: Adevărul

De la 1 august, cu ajutorul unui program special, interpreţii, pictorii sau scriitorii vor putea afla de câte ori le-au fost utilizate operele şi câţi bani ar trebui să câştige pentru munca lor.

În timp ce peste hotare artiştii trăiesc din drepturi de autor, oamenii de artă din Republica Moldova sunt nevoiţi să lupte pentru ca tablourile, fotografiile, cântecele, cărţile şi articolele lor să fie utilizate corect şi transparent. Un grup de titulari de drepturi de la noi vrea să repare situaţia. Oamenii s-au mobilizat şi, acum câteva luni, au creat Oficiul Republican al Drepturilor de Autor, care, de la 1 august, va elibera licenţe utilizatorilor de opere.

„În calitate de autori şi interpreţi voiam să vedem cum sunt gestionate drepturile noastre. Câţi bani se acumulează de la cei care ne folosesc operele. Unde se duc banii, cum sunt repartizaţi. Nu aveam acces la toată informaţia asta", ne-a explicat Iurie Badicu, directorul oficiului.

PROGRAMUL SALVATOR

Cum va funcţiona însă acest sistem? „Ţinând cont de faptul că autori sunt mulţi şi diverşi şi nu-şi pot administra singuri operele - cineva e şi textier şi interpret sau, poate, a scris şi o carte - şi nu-şi pot angaja câte o echipă care să monitorizeze totul, am creat o organizaţie de gestiune colectivă. Aşa e practica internaţională. Autorii îşi încredinţează drepturile, iar organizaţia, în baza unui comision de administrare, are grijă ca operele să fie utilizate corect", mai spune Iurie Badicu.

De exemplu, cu ajutorul unui soft, interpretul Ion Razza va vedea unde, de câte ori şi în ce volum vor fi folosite piesele lui: de câte ori o melodie sau alta este difuzată la radio sau televiziune, de câte ori a fost descărcată de pe diverse pagini de internet.

„Asta îşi doreau cel mai mult artiştii: să vadă cu precizie unde şi cum le-au fost utilizate operele. De acum încolo, totul depinde de felul în care va funcţiona legea. E important să ştim ce bani vom avea de primit şi pentru ce anume", susţine Ion Razza.

„Demult era necesar un sistem care să facă ordine în domeniu. Acum, orice site sau portal de ştiri preia cu neruşinare fotografii ce nu le aparţin", afirmă fotograful Tudor Iovu.

CREATORII DE TOP VOR FI ÎN CÂŞTIG

Astfel, autorii cu opere solicitate vor câştiga pe măsură. „Cine creează şi e în top acela are bani din drepturi de autor şi îi motivează şi pe colegii lui să muncească mai mult ca să ofere lucrări de calitate", menţionează Iurie Badicu.

Totodată, autorii iniţiativei intenţionează să instaleze sisteme de monitorizare în toate sălile de teatru şi de concerte, dar şi în magazine, restaurante, farmacii şi alte localuri. „Vom colabora cu editurile şi galeriile de artă care vor da darea de seamă trimestrial sau lunar", precizează şeful Oficiului Republican pentru Drepturile de Autor.

Vechiul sistem are lacune

Până la 1 august de protecţia drepturilor de autor va continua să se ocupe Asociaţia pentru Drepturi de Autor şi Conexe (AsDAC), constituită încă în luna mai 1999.
„Sistemul de acum oferă răspuns la prea puţine întrebări. E prea complicat să afli cine sunt utilizatorii de opere şi cum au fost folosite creaţiile. Iată de ce noi venim cu alte soluţii şi un sistem de monitorizare adăugător", a spus Iurie Badicu, directorul Oficiului Republica pentru Drepturi de Autor. El a precizat că noua structură va proteja şi drepturile artiştilor străini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite