Sindicaliştii din Republica Moldova ameninţă cu proteste stradale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii cer salarii mai mari
Angajaţii cer salarii mai mari

Liderii sindicalişti din Republica Moldova, întruniţi într-o şedinţă festivă cu prilejul Zilei Sindicalistului, s-au arătat nemulţumiţi de faptul că autorităţile tergiversează adoptarea mai multor acte legislative ce ar asigura angajaţilor o mai mare protecţie socială.

Ei cer majorarea salariului minim pe ţară, de la 600 lei până la cel puţin 900 de lei. De asemenea, vor să fie adoptate legile cu privire la minimul de existenţă şi cea cu privire la preţuri. Cele două acte legislative, potrivit lor, i-ar ajuta pe angajaţi să treacă mai uşor de creşterea continuă a preţurilor.

„Negocierile privind majorarea salariului minim pe ţară până la 900 de lei nu au ajuns la un numitor comun. Vom aştepta încă o lună pentru ca autorităţile să găsească o soluţie, în caz contrar vom ieşi la proteste", a declarat Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Acesta spune că dispune de o „întreagă armată" care va ieşi la mitinguri şi manifestaţii.

O altă revendicare a sindicatelor este combaterea „muncii la negru" şi a plăţilor salariale în plic. Potrivit lui Oleg Budza, o soluţie pentru combaterea acestui flagel ar fi majorarea amenzilor pentru patronii care favorizează munca la negru, astfel încât acestora să le fie mai convenabil să angajeze legal oamenii şi să nu achite salarii „în plic".

Confederaţia Naţională a Sindicatelor este constituită din 29 de centre sindicale naţional-ramurale, care întrunesc peste 500 de mii de membri.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite