Simion Niculin va fi judecat la sfârşitul lui august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simion Niculin a fost reţinut în aprilie, la Odesa, şi riscă până la 15 ani de închisoare pentru spionaj
Simion Niculin a fost reţinut în aprilie, la Odesa, şi riscă până la 15 ani de închisoare pentru spionaj

Cetăţeanul moldovean arestat în Ucraina sub acuzaţia de spionaj va fi judecat pe 28-29 august, la Odesa. Avocatul lui Simion Niculin spune că reţinerea acestuia a fost o provocare şi speră că jurnalistul va fi achitat.

Avocatul Ivan Ustenko a declarat pentru publicaţia kommersant.md că în dosar nu există niciun document care ar demonstra măcar şi indirect vina lui Niculin.

Apărătorul susţine că acest caz i-a fost înscenat moldoveanului de un bun prieten şi fost coleg de facultate de la Odesa, care este acum ofiţer în armata ucraineană. Acesta l-ar fi prelucrat timp de doi ani şi ar fi insistat să-i transmită informaţii secrete. Acest militar, care a fost nu o dată în Moldova în ospeţie la Niculin, l-a şi turnat Securităţii ucrainene. Pe 13 aprilie, la reţinere, nu au fost însă găsite informaţii secrete în notebook-ul său sau vreun document care ar putea conţine secrete de stat.

„Considerăm că această istorie este o provocare din partea Serviciului de Securitate al Ucrainei", a spus Ivan Ustenko. El a explicat că în Ucraina în curând va intra vigoare un cod procesual nou, potrivit căruia, recunoaşterea vinei nu mai este o probă consistentă. Securiştii ucraineni ar fi vrut să obţină mărturiile lui Niculin până la intrarea în vigoare a codului, însă acesta a negat totul. În schimb, ofiţerul ucrainean a fost interogat de 17 ori şi de fiecare dată şi-ar fi schimbat depoziţiile.

Dezvăluiri despre jurnalistul acuzat de spionaj: „Este KGB-ist sută la sută"

Reacţia SIS: „Simion Niculin NU a colaborat cu Securitatea de la Chişinău"

VIDEO „Spionul" Niculin, implicat în operaţiunea 7 aprilie?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite