Sesiunea de Bacalaureat 2012: Finita la comedia!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au răsuflat ușurați, după ultimul examen de Bac
Elevii au răsuflat ușurați, după ultimul examen de Bac

Majoritatea absolvenţilor au răsuflat uşuraţi, după ce au susţinut ieri ultimul examen, proba la alegere. Alolingvii mai au o încercare - limba maternă.

Obosiţi, şifonaţi, cu ochii cârpiţi de somn, dar extrem de fericiţi. Aşa arătau ieri cei mai mulţi dintre elevii care au dat ultima probă la examenul de maturitate. A fost o experienţă dificilă şi care le-a dat multe bătăi de cap, recunosc absolvenţii.

„Stresul a fost amplificat de toată vâlva care s-a făcut în jurul acestui subiect. Profesorii ne-au speriat, părinţii ne-au speriat, au mai venit şi musafiri străini în sălile de examinare, care ne-au incomodat", declară Irina Ţurcan, elevă la un liceu din Capitală. Majoritatea candidaţilor spun că pretestările pe care le-au susţinut în primăvară au fost mai uşoare decât testele de Bac.

„Simulările ne-au relaxat, pentru că au fost mai lejere din punct de vedere al conţinutului. Iar la examene am avut surpriza să descoperim itemi mult mai complicaţi. În special la matematică şi limba străină", povesteşte Anastasia Roşca, o altă absolventă din Chişinău.

Părinţii, mai emoţionaţi decât copiii lor, au găsit ţapul ispăşitor pentru debandada din acest sezon de BAC şi au declarat război jurnaliştilor. Ei sunt revoltaţi că Bacalaureatul a fost atât de mediatizat în acest an. „Eu i-am interzis fiicei mele să privească televiziorul. La toate buletinele de ştiri doar despre examene se vorbea.

Ziariştii nu au alte teme despre care să scrie? Se bagă în viaţa privată a elevilor, care şi-aşa sunt stresaţi", ne-a tăiat-o furioasă mama unei absolvente. „Au făcut din copiii noştri nişte infractori. Nu era de-ajuns că i-au dus în instituţii străine, au adus şi poliţia peste ei. A fost o «măgărie» întreaga sesiune", completează Tudor Rusu, un alt părinte.

„PEŞTELE DE LA CAP
SE STRICĂ"

Chiar dacă sunt de partea elevilor, dascălii încearcă să pară obiectivi şi spun că schimbarea pe care şi-a propus-o Ministerul Educaţiei se va tărăgăna încă multă vreme. „Peştele de la cap se strică, vorba ceea. Toate tunurile au fost puse pe absolvenţi, când, de fapt, problema e mult mai gravă", a confirmat Tatiana Goncear, profesoară de chimie în comuna Băcioi.

„Din punct de vedere al conţinutului, testele au fost potrivite pentru un elev de clasa a XII-a. Părerea mea e că nici zece supraveghetori în sălile de examinare nu vor stopa copiatul şi asta pentru că noile tehnologii ne depăşesc", susţine Zinaida Profir, profesoară de geografie în oraşul Cahul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite