Serviciul Vamal, acuzat că emite ordine ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vama impune propriile reguli la efectuarea controalelor
Vama impune propriile reguli la efectuarea controalelor

O serie de ordine emise de către Serviciul Vamal vor fi anulate pentru că pun piedici în calea comerţului şi încalcă normele legale, anunţă Ministerul Economiei, care a elaborat şi un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens.

„În ultimul timp, Serviciul Vamal elaborează cu regularitate acte normative cu caracter de reglementare a procedurii de vămuire a mărfurilor, a condiţiilor şi restricţiilor faţă de agenţii economici la efectuarea operaţiunilor de import/export, a procedurii de examinare a corectitudinii depunerii declaraţiilor vamale şi datelor conţinute în acestea până la validarea lor etc. Acestea au o repercusiune nocivă asupra mediului de afaceri prin faptul că generează cheltuieli suplimentare şi staţionări nejustificate ale mijloacelor de transport", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Drept exemplu este adus un ordin din mai 2012, prin care a fost instituită obligativitatea controlului vamal fizic detaliat al mărfurilor introduse/scoase în/din zonele economice libere (ZEL), urmat de întocmirea unui act de control vamal, care se anexează la declaraţia vamală, fiind ignorate procedurile legale existente. Potrivit oficialilor de la Ministerul Economiei, acest ordin creează bariere administrative suplimentare pentru rezidenţii ZEL şi contravine prevederilor unui regulament aprobat de administraţia Vămii.

Actul normativ nu a fost publicat nici măcar pe site-ul oficial al Serviciului Vamal. Tatiana Bogdan, ofiţerul de presă al instituţiei, a dat asigurări că acesta va fi publicat în scurt timp. Ea nu a putut însă explica de ce doar unele documente apar pe pagina web şi ne-a sugerat să ne adresăm consilierului directorului Serviciului Vamal. La rândul său, Alina Şargu ne-a spus să revenim săptămâna viitoare, când se întoarce din concediu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite