Serghei Narîşkin despre Republica Moldova: „Este un partener egal şi respectat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Federaţia Rusă, Republica Moldova este un partener egal şi respectat, a declarat preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin, la o întâlnire cu prim-ministrul moldovean, Vlad Filat.

Cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse, dar şi despre conflictul transnistrean, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

„Pentru noi Republica Moldova este un partener egal și respectat. Cred că acest potențial ar putea poate fi extins inclusiv în contextul cooperării în cadrul CSI", a menţionat Serghei Narîşkin.
În context, preşedintele Dumei a salutat aprobarea de către Guvernul Republicii Moldova a Acordului cu privire la zona de comerţ liber în CSI şi a exprimat speranţa că acesta va fi ratificat în curând şi de către Parlamentul moldovean.

Oficialul rus a apreciat pozitiv dinamica dezvoltării relaţiilor moldo-ruse, menţionând totodată necesitatea impulsionării activităţii Comisiei interguvernamentale pentru cooperare social-economică, pentru valorificarea întregului potenţial de dezvoltare a relaţiilor bilaterale pe toate dimensiunile de cooperare, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.

Vlad Filat a subliniat că cele două state sunt la etapa implementării înţelegerilor convenite anterior, inclusiv în cadrul Acordului de prietenie şi colaborare, semnat acum 10 ani. Premierul a optat pentru impulsionarea dialogului moldo-rus şi extinderea ariei de colaborare în diverse domenii.

Premierul moldovean a mai menţionat că relaţiile economice între cele două state atestă o creştere, ceea ce se datorează inclusiv eliminării tuturor barierelor comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. În context, Vlad Filat a exprimat interesul Republicii Moldova pentru atragerea investiţiilor ruse în economia Moldovei.

Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit reglementarea problemei transnistrene. Premierul a menţionat că, în ultima perioadă, au fost înregistrate rezultate concrete în acest proces, atât la nivelul formatului oficial de negocieri 5+2, cât şi în contextul dialogului Chişinău-Tiraspol, în ceea ce ţine de soluţionarea problemelor ce vizează viaţa de zi cu zi a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, având la bază încrederea.

Vlad Filat se va întâlni şi cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu omologul său, Dmitri Medvedev şi cu alţi oficiali de rang înalt.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite