VIDEO Secretarul general al CoE: „Cum poți avea un Parlament care nu este capabil să convingă partidele să aleagă președintele țării?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nedumerirea este a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

Oficialul european a fost întrebat în cadrul plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de către Grigore Petrenco, deputat PCRM dacă susține sau nu ideea liderilor Alianței de a organiza un nou plebiscit de modificare a Constituției. Asta în condițiile în care „Comisia de la Veneția a fost împotriva referendumului din 5 septembrie 2010", accentuază deputatul PCRM. „Comisia de la Veneția nu a fost împotriva Referendumului. Am menținut legătura cu liderii politici din Moldova pentru a oferi consultanța noastră în procesul pe care l-au început. Dacă ei asta își doresc, noi vom veni cu recomandări juridice, fără a ne implica în politică", a declarat Thorbjørn Jagland.

Totuși diplomatul s-a arătat nedumerit în privința situației politice din țara noastră. „A venit timpul, când toate forțele politice să aibă o poziție comună. Este un exemplu foarte bun, ce se întâmplă într-o țară care tu nu are toate instituțiile funcționale. În acest caz, Parlamentul, care ar trebui să fie o instituție independentă și autonomă, a dat greș și nu a putut desemna un candidat la cel mai înalt post în stat. Cum poți avea un Parlament care nu este capabil cheme partidele și să aleagă un președinte? Ar trebui puse de-o parte toate interesele de partid. Eu consider că este «extraordinar». Dacă ei nu reușesc să aleagă un președinte, cum pot oamenii să aibă încredere că ei vor reuși să rezolve alte chestiuni?", se întreabă secretarul general al Consiliului Europei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite