Scrutin cu iz politic pentru şefia Justiţiei. „Nu suntem fermi în a lua o decizie promptă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Muruianu şi Mihai Poalelungi sunt singurii pretendenţi la funcţia de preşedinte al CSJ. Colaj Adevărul
Ion Muruianu şi Mihai Poalelungi sunt singurii pretendenţi la funcţia de preşedinte al CSJ. Colaj Adevărul

Alegerea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie a luat-o spre... politică. O spun chiar membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

Subiectul privind alegerea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, la care au candidat doar doi pretendenţi (Ion Muruianu, actualul preşedinte al CSJ, şi Mihai Poalelungi, judecător la CEDO - n.r.), nu a mai fost discutat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de săptămâni bune. Chestiunea nu a ajuns măcar în ordinea de zi a şedinţelor, iar cei care ar trebui să ia decizia arată cu degetul unul la altul.

Membrii CSM ridică nedumeriţi din umeri şi spun că problema ar fi trebuit să fie rezolvată demult. „Ordinea de zi este stabilită de către preşedinte (Nicolae Timofti - n.r.) care este bolnav. Noi respectăm procedura şi ne asigurăm ca pe viitor să nu fim atacaţi în instanţă sau să nu fie anulat concursul", susţine Dumitru Visternicean, unul dintre cei 11 membri ai Consiliului.

Oficial, angajaţii aparatului CSM afirmă că problema va fi discutată doar după ce Curtea Constituţională, solicitată de ministrul Justiţiei Oleg Efrim, se va pronunţa pe marginea normelor de funcţionare a CSJ şi referitor la realizarea interimatului funcţiei de preşedinte.

Alţi membri ai CSM explică altfel. „Situaţia a luat-o înspre politică. Regret această tărăgănare şi acest suspans. Asta ne caracterizează - nu suntem fermi în a lua o decizie promptă", recunoaşte Alexandru Arseni.

CITEŞTE ŞI Ion Muruianu: „Nu am avut niciun dubiu că hotărârea CSM prin care am fost demis este vădit ilegală și anticonstituțională"

Se bat pentru Curte. Mihai Poalelungi: „Nu urmăresc interese personale". Ion Muruianu: „Un magistrat nu se poate supăra decât pe sine însuși"

Alegeri în Justiție, punct și de la capăt. Află ce cred juriștii despre concursul pentru fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție

După revenirea lui Muruianu, Raisa Botezatu a depus cerere de eliberare din funcţia de judecător


„Aceste lucruri sunt de neexplicat. Nu aş vrea să presupun că CSM se bazează pe criterii politice, dar evenimentele din ultimul timp mă fac să cred tot mai mult că tocmai asta e cauza tărăgănării", susţine Vlad Gribincea, preşedintele Centrului de Resurse Juridice.
Pe lângă aspectul politic, experţii consideră că membrii CSM s-au încurcat în probleme tehnice.

„A apărut o confuzie stupidă. Există doar doi candidaţi. Dacă participă la acest concurs, e obligatoriu ca ambii să fie judecători la CSJ. Poalelungi este judecător la CEDO, aşa că automat ar trebui să participe la concursul pentru funcţia de simplu judecător la Curte. S-a pomenit însă că nu avem încă o funcţie vacantă la CSJ. Parlamentul nu a mişcat literele şi nu a acceptat încă cererea de demisie a Raisei Botezatu", explică Ion Păduraru, fost ministru al Justiţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite