GALERIE FOTO Schinoasa, satul rămas în urmă cu o sută de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii sunt bucuroşi că vor avea unde să-şi lase micuţii. Foto de Eduard Bâzgu
Părinţii sunt bucuroşi că vor avea unde să-şi lase micuţii. Foto de Eduard Bâzgu

Localitatea care până acum trei ani nici măcar nu era marcată pe hartă are de ieri grădiniţă, prima oază de civilizaţie de acolo. Obişnuiţi să fie ocoliţi de oaspeţi, localnicii s-au cam speriat când au văzut că atâta lume străină a venit la ei.

Prima impresie când ajungi în satul Schinoasa, raionul Călăraşi, populat de romi, e că acesta e rupt de civilizaţie. Deşi aici locuiesc aproape 300 de suflete, nu există şcoală, biserică, magazin. Jumătate din localnicii maturi nu ştiu carte şi doar câţiva citesc pe silabe. Cei mai cărturari sunt câteva zeci de copii care merg la şcoala din satul vecin, Ţibirica.

Primăvara cătunul rămâne aproape pustiu. Cu toţii pleacă în Rusia la lucru şi se întorc acasă toamna târziu. Şi dacă afară plouă sau ninge, nimeni nu poate ieşi sau intra în Schinoasa. Când se satură să stea numai în case, oamenii se adună la fântâna din vale, locul numit de ei centrul satului.

Grădiniţa din Schinoasa

VEZI GALERIE FOTO

De ani buni nu au mai văzut oameni străini în sat. Aşa că deschiderea grădiniţei, în prezenţa oaspeţilor, a fost un mare eveniment. Valentina Ciobu a venit la ceremonie cu nepoţica Vlada, de trei anişori. Femeia, fără carte, ne-a spus că s-a bucurat foarte mult că măcar nepoata ei va învăţa să citească şi să socotească.

Valentina Ciobu crede totuşi că cea mai mare problemă a lor e lipsa unui magazin. „Dacă am bani, mă duc la Ţibirica o dată pe săptămână să cumpăr pâine, sare, bomboane pentru copii. Dacă nu am parale însă, răbd până ne cheamă „gheaghea" (persoana care le dă de lucru cu ziua)", povesteşte femeia.

GRĂDINIŢA, ÎN CASA UNUI BĂTRÂN

Instituţia preşcolară a fost deschisă în casa lui Pintilie Cozma (80 de ani). Bătrânul a dat-o în arendă, iar el şi cu nevastă-sa s-au mutat într-o anexă. „Am cinci băieţi şi două fete. Toţi s-au dus de la mine. Mie nu-mi trebuie atâta spaţiu. Aşa câştig şi eu o capică să cumpăr mâncare şi ţigări. E mare sărăcie", constată moşul. L-am întrebat dacă e la curent cu ce se întâmplă în politica de la noi. „Citesc în cărţi, jurnale. Ascult la radio. Avem politicani,Voronin şi Dodon, care se mănâncă asemenea unor câini. Unul vrea să voteze, altul nu! Şi iaca aşa de ani de zile", se revoltă moşul.

Discriminaţi într-o ţară ce se vrea democratică

„Meteoritul" din pădurea de la Gura Galbenei

O, brad frumos, cât ești de... strâmb! Pomul de Crăciun al orașului, înclinat ca Turnul din Pisa VIDEO

Politica este subiectul preferat al bărbaţilor din Schinoasa. Vreo zece tineri s-au adunat pe un dâmb din centrul satului şi urmăreau ce se întâmplă la grădiniţă. Un bărbat de vreo 30 de ani se interesa cum poate să obţină mai repede cetăţenia română ca să plece în Europa. Boris Cozma, de 55 de ani, i-a replicat: „Ce ne trebuie nouă Europa? Cu ce o să ne ajute?". În vorbă intră un alt bărbat, Ion Cozma, care, adresându-ni-se, zise: „Nu vă uitaţi că aşa-i de prăpădit. Are televizor". Se referea la consăteanul său Boris. La Schinoasa, cine are televizor e bogătaş.

SĂTENII MOR CU ZILE

Oamenii sunt supăraţi că nu au punct medical. „Cu mai mulţi ani în urmă am avut magazin. Într-o zi vânzătorului i s-a făcut rău. O parte din drum l-am dus pe o pătură. Au venit trei maşini de la Salvare şi toate au rămas blocate într-un şanţ. A murit omul înainte de a ajunge doctorii la el. Dacă i-ar fi pus vreo injecţie poate nu murea", îşi aminteşte Boris Cozma.

Unul dintre tineri ne-a povestit că nevastă-sa a născut acasă, în 2004, de Crăciun. Doctorul a putut intra în sat abia peste două zile. „Asta încă nu-i nimic. O femeie din Schinoasa a născut gemeni pe zăpadă", îl întrerupe un consătean.

O altă problemă a locuitorilor e că aproape jumătate de sat nu are apă. Unii fac mai mult de un kilometru pentru o căldare de apă. Edilii locali promit să-i ajute, dar sunt supăraţi că acum câţiva ani, când le-au tras apă, oamenii au furat ţevile.

Grădiniţe noi în 50 de sate

Instituţia preşcolară din Schinoasa va fi frecventată de 27 de copii cu vârste de la 3 până la 7 ani. Pentru majoritatea este singura modalitate de a se pregăti de şcoală. Până acum mulţi dintre micuţi nu ştiau nici măcar culorile când mergeau în clasa întâi. Sediul grădiniţei a fost renovat cu ajutorul Primăriei Ţibirica. Mobilierul, cărţile, jucăriile şi televizorul au fost oferite de UNICEF şi firma IKEA. Astfel de proiecte, lansate la iniţiativa Ministerului Educaţiei, vor fi implementate în 50 de localităţi. 23% dintre copiii de vârstă preşcolară din Moldova nu frecventează grădiniţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite