Savantul și ex-deputatul Ion Borșevici s-a stins din viață

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Borșevici
Ion Borșevici

În urma unei boli îndelungate, la vârsta de 82 de ani, aseară, la Chișinau, a decedat academicianul Ion Borșevici, fost deputat și una dintre personalitățile de vază ale mișcării de renaștere națională din Basarabia, anunță agenția Moldpres.

Ion Borșevici s-a născut la 21 martie 1929 în satul Dinăuți, regiunea Cernăuți, România (actualmente Ucraina). În calitate de pedagog, a fost, timp de 26 ani, rector al Institutului Pedagogic „A. Russo" din Bălți (1967-1975) și al Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă" din Chișinău (1975-1992). În calitate de savant, a semnat mai multe studii în domeniul filosofiei și sociolingvisticii.

În calitate de președinte al comisiei parlamentare (1988-1989), în conditiile ultimului legislativ sovietic, a lucrat, alături de un grup de lingviști și juristi, la elaborarea legislației lingvistice, în contextul revenirii limbii de stat la alfabetul latin, precum și la nomenclatorul limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

A fost deputat în patru legislative. În anii 1990-1993, Ion Borșevici a activat în calitate de consilier al primului președinte al țării, Mircea Snegur, și șef al Aparatului prezidențial. În perioada 1993-1994, Ion Borșevici a exercitat funcția de ambasador al Republicii Moldova în Ucraina, fiind rechemat odată cu venirea la putere a Partidului Democrat Agrar. Ion Borșevici este cavaler al Ordinului Republicii, noteaza Moldpres.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite