SURPRINZĂTOR Republica Moldova a pierdut poziţia de lider la contrabanda cu ţigări în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serbia este acum principala sursă în comerţul ilicit cu ţigarete pe piaţa românească şi ajunge la o pondere de 29,1% din totalul produselor traficate ilegal, în creştere cu 8,3 puncte procentuale comparativ cu luna martie, arată ultimul studiu al Companiei Novel Research.

Contrabanda cu ţigarete în România se menţine relativ constantă în primele cinci luni ale acestui an. Astfel, potrivit ultimului studiu al Companiei Novel Research, în luna mai, ţigările de contrabandă aveau o cotă de 13,3% din piaţă, faţă de 13,4%, în martie şi 13%, în ianuarie. Apar însă modificări semnificative în ceea ce priveşte provenienţa produselor de contrabandă (conform timbrului aplicat pe pachet) şi structura pieţei negre la nivel regional.

Ţigările de contrabandă din Moldova pătrund mai greu

„Serbia este acum principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete, ajungând la o pondere de 29,1% din totalul produselor traficate ilegal, în creştere cu 8,3 pp comparativ cu luna martie. Ponderea produselor de contrabandă provenite din Republica Moldova este în continuă scădere", a arătat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

"Faptul că nivelul contrabandei cu ţigarete nu a crescut este pozitiv, mai ales dacă ţinem cont că în această perioadă am asistat la căderea unui guvern şi la schimbarea factorilor de decizie în majoritatea instituţiilor statului din România", a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România şi Moldova.

„Contrabanda cu ţigări pe piaţa românească a scăzut în ultimii doi ani de la peste 36% la circa 13%, ceea ce este remarcabil. Cu toate acestea, trebuie precizat că, în mai 2011, piaţa neagră se situa la 11,8%, iar în mai 2012, la 13,3%", a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

La începutul anului Republica Moldova era pe locul doi la contrabanda cu ţigări în România cu o cotă de 26,2%, fiind devansată de Ucraina care avea o pondere de 27% din volumul contrabandei cu ţigări, potrivit Novel Research.

Printre princiapelele ţigări de contrabandă se numără Plugarul, produs de întreprinderea Tutun CTC din Chişinau.

Fabrică de ţigări „moldoveneşti" în beci românesc

30 de persoane din Vâlcea şi Olt sunt cercetate pentru contrabandă cu ţigări aduse din Republica Moldova

Contrabandă cu 6,6 milioane de ţigări la hotarul moldo-român

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite