SUCCES Transplanturi renale reușite la Spitalul Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii moldoveni au izbutit să ducă la bun sfârșit primele două transplanturi de rinichi din Republica Moldova din ultimii cinci ani, cu ajutorul unui specialist belgian.

Primele două operații de transplant renal reușite la Spitalul Republican din Capitală au fost efectuate pe 19 şi 21 mai. Este vorba despre o femeie de 32 de ani din Comrat și un bărbat în vârstă de 41 de ani din Capitală, care au primit, fiecare, de la părinții lor, câte un rinichi.

„Ambele intervenţii au început de dimineață și au durat până la trei ore. În prima operație tatăl a donat pentru fiică, iar în cea de-a doua - mama a donat pentru fiul ei", spune Grigore Romanciuc, vicedirectorul Agenției de Transplant.

Cei doi subiecți sunt în perioada postoperatorie și, chiar dacă organele implantate au fost acceptate de organisme, trebuie să urmeze un tratament medicamentos pentru o perioadă mai lungă de timp, diminuând astfel riscul unor complicații ulterioare.

Costul intervenţiei, suportat de CNAM

„O asemenea intervenție chirurgicală costă 16.000-17.000 de euro, cu tot cu medicamentele de după. Banii sunt plătiți de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Acum starea recipienților este stabilă, dar îi monitorizăm permanent. Putem spune că operațiile au fost un succes doar după ce vor începe să se plimbe prin salon", precizează Adrian Tănase, șeful Secției de Urologie, Hemodializă și Transplant Renal din incinta Spitalului Republican.

Specialistul a fost unul dintre cei zece medici care au efectuat ambele operații și care au fost asistați îndeaproape de chirurgul belgian Jean-Paul Squifflet, președintele Societății Francofone de Transplantologie.

900 de oameni pe lista de aşteptare

Circa 900 de moldoveni au nevoie acum de un transplant de organe. Dintre aceștia 250 se află în evidențele Agenției de Transplant, în așteptarea unui rinichi nou, 300 au insuficiență hepatică, 100 de pacienți au nevoie de un transplant de valve, iar 150 de moldoveni au nevoie de un transplant de cornee.

„În perioada octombrie-noiembrie sperăm să fie posibil și transplantul renal de la donator cadaveric", a spus Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant. Totodată, din al treilea trimestru al acestui an la Spitalul Republican urmează să fie inițiate primele transplanturi hepatice.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite