SA Termocom riscă să fie divizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinderea trebuie să acumuleze într-un cont bancar special, în mai puţin de o lună, 63 milioane de lei. Această sumă, ce costituie 5,4% din datoriile istorice, trebuie achitată creditorilor până la 5 februarie. În caz contrar întreprinderea va fi împărţită în mai multe bucăţi.

Până acum în cont s-au acumulat doar 22 de milioane de lei, a informat directorul Termocom, Mihai Cernei. La 5 februarie expiră termenul dat întreprinderii de către creditori pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară prin restructurarea managementului. Până acum termenul pentru realizarea procedurii-plan a fost prelungit de două ori, iar ultimii trei ani i-au fost acordaţi, ca excepţie, printr-o decizie de Guvern, pe motiv că Termocom prestează populaţiei un serviciu vital.

„Pretinşii creditori, printre care CET 1, CET 2, Moldova-Gaz şi alţii încearcă să preia proprietatea Termocom-ului. Aceştia, conform unei hotărârii a instanţei de judecată din anul 2001, trebuie să încaseze 5,4% din datorii. De atunci, suma indicată a fost acumulată în contul special de două ori, însă banii au fost transferaţi pentru alte datorii", a declarat Dorin Chirtoacă.

CREDITORII SE POT ALEGE CU COTE-PĂRŢI

„Se pregăteşte un atac raider asupra întreprinderii strategice a municipiului, iar în spatele lui se află Veaceslav Platon", a spus edilul.Dacă Termocom nu va reuşi să întoarcă în termenul stabilit banii, creditorii vor primi cote-părţi ale întreprinderii. „O să încercăm să acumulăm bani în cont. Altfel mergem spre lichidare. Unii aşteaptă să vină mai repede 5 februarie", a spus Mihai Cernei, directorul Termocom.

Viceprimarul Mihai Furtună a afirmat că se va depune efort ca în luna rămasă Primăria, dar şi agenţii economici să achite datoriile pe care le au faţă de furnizorul de agent termic. Viceprimarul însă a menţionat că mai există o problemă. „Laura Ţurcan, administrator Termocom, numit printr-o decizie a Curţii de Apel Economice, s-a prezentat doar la una din cele şase şedinţe organizate de consiliul creditorilor. Astfel, nu are cine redistribui banii acumulaţi în contul special", a spus Furtună.

Administraţia publică locală a înaintat un demers către Consiliul Superior al Magistraturii prin care a cerut să fie pus pe rol dosarul de destituire din funcţie a Laurei Ţurcan şi numirea altui administrator.

Complex termoenergetic restructurat

Executivul a lansat un program de restructurare a complexului termoenergetic al municipiului Chişinău, prin fuziunea întreprinderilor CET 1, CET 2 şi Termocom. Decizia, aprobată de Guvern la 26 noiembrie 2011, include conceptul de restructurare şi un plan de acţiuni. S-a stabilit că nici Ministerul Economiei, nici Primăria să nu se va implica în activitatea operaţională a noii companii, dar se vor regăsi printre acţionarii întreprinderii create prin fuziune. Victor Parlicov, director general ANRE, nu crede că după restructurare ar putea să fie redus tariful la căldură.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite