S-au săturat să fie groapa de gunoi a Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PROTEST Sute de oameni din Ţânţăreni, raionul Anenii Noi, se pregătesc de proteste împotriva deciziei edililor din localitate de a prelungi contractul de depozitare la ei în sat a deşeurilor menajere din Capitală. Oamenii se plâng că, din cauza mizeriei, îşi pun viaţa-n pericol şi mulţi dintre ei se îmbolnăvesc.

Contractul încheiat între conducerea raionului Anenii Noi şi cea a Primăriei Chişinău pentru depozitarea deşeurilor din Capitală la groapa de gunoi din Ţânţăreni a expirat la 31 decembrie 2010.

Cu câteva zile înainte, edilii din Chişinău i-au convins pe colegii lor să prelungească termenul cu trei ani. Autorităţile din raionul vecin au semnat acordul, dar cu câteva condiţii: să fie întărit digul din jurul gunoiştii şi să fie construite, din fondurile Chişinăului, câteva instituţii socio-culturale.

Anul trecut, Primăria Capitalei a cheltuit peste patru milioane de lei pentru construcţia apeductului din Ţânţăreni, şi a alocat bani pentru ca bolnavii din acest sat să se trateze în spitalele din Chişinău.

DRUMUL SPRE GROAPĂ TRECE PE LÂNGĂ SAT

Chiar şi aşa, locuitorii din Ţânţăreni sunt revoltaţi şi gata să protesteze împotriva deciziei de prelungire a contractului cu Chişinăul. Oamenii spun că, din cauza gunoiştii, apa şi solul sunt poluate şi se îmbolnăvesc. Liuba Ilovan, cea care a format un grup de protest împotriva deciziei edililor, a declarat că nu mai acceptă alte condiţii decât conservarea gropii.

Cum terenul pe care este situată gunoiştea aparţine autorităţilor raionale, iar drumul de acces spre aceasta trece prin Ţânţăreni, viaţa localnicilor este grav afectată. Conform planului iniţial, până la sfârşitul anului trecut ar fi trebuit să fie construită o fabrică de prelucrare a deşeurilor solide la Chişinău.

Proiectul a rămas mult timp pe hârtie după ce consilierii municipali din Capitală nu s-au pus de acord asupra locului de amplasare a viitorului incinerator. După ce edilii au stabilit ca locaţia să fie lângă Staţia de Epurare a Apelor Reziduale, situată în sectorul Botanica din Chişinău, lucrările lau fost întârziate de investitorul privat italian.

În primăvara lui 2010, investitorul ar fi trebuit să înceapă transferul de bani pentru asigurarea lucrărilor. Abia acum sunt făcute lucrările de proiectare a uzinei. Vlad Coteţ, viceprimar al Capitalei, a spus că întreprinderea urmează să fie construită în doi ani, timp în care gunoiul va trebui depozitat tot la Ţânţăreni.


Mihaela Croitor, casnică: "Mi-e frică pentru copilul meu. La niciun anişor are probleme grave de sănătate."

Iulia Caracuian, pensionară: "Apa din fântână este otrăvită. Ne cad dinţii din cauza asta. Ne îmbolnăvim!"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite