Cetăţenii ruşi din Moldova votează pentru „frăţia dintre Moscova şi Chişinău“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetăţenii ruşi de la Chişinău au votat la Ambasada Federaţiei Ruse. Foto de Eduard Bâzgu
Cetăţenii ruşi de la Chişinău au votat la Ambasada Federaţiei Ruse. Foto de Eduard Bâzgu

Ruşii din Republica Moldova îşi dau votul pentru relaţii mai bune dintre Chişinău şi Moscova. „Dacă în Rusia va fi bine, şi aici lucrurile se vor îmbunătăţi", sunt de părere mulţi dintre cei care au mers la alegeri.

Cetăţenii ruşi trec pragul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău pentru a alege unul dintre cele şapte partide care au candidat pentru Duma de Stat. Aflaţi aici de ani buni, unii susţin că ţara noastră nu are viitor fără sprijinul Rusiei. „Uniunea Europeană e pe patul de moarte la fel ca şi Statele Unite ale Americii. De ce am crede că în Vest ne-ar fi bine? Doar Rusia este în stare să salveze Moldova", este de părere Igor Trusov (56 de ani).

Mulţi recunosc că s-au prezentat la vot doar pentru a asigura prelungirea relaţiilor dintre Moldova şi Federaţia Rusă. „Legătura dintre Moscova şi Chişinău este excepţional de bună. Aşa că am venit să votez pentru prietenia care trebuie să continue mulţi ani înainte. Nu ne poate fi bine fără Rusia", afirmă Galina Ancudinova (75 de ani). „Legăturile dintre ţările noastre ar putea fi mai bune, chiar frăţeşti, cum erau odată. Iată de ce am venit de dimineaţă la votare", o completează Serghei Nazarenco (55 de ani).

Pe de altă parte, analiştii de la Chişinău afirmă că relaţiile dintre cele două state nu se vor schimba prea mult după acest scrutin. „Acum sunt nici prea reci, nici prea calde. Totuşi există o voinţă din partea politicienilor noştri de a avea o colaborare stabilă. Asistăm la un dialog constant şi previzibil. Am putea spune chiar că acum relaţiile cu Rusia sunt mai bune decât pe vremea guvernării Partidului Comuniştilor", comentează Victor Chirilă, director executiv la Asociaţia pentru Politică Externă.

SMIRNOV: „PENTRU RUSIA ŞI PENTRU TRANSNISTRIA"

Agitaţia a fost mare şi la cele 24 de secţii de votare deschise în stânga Nistrului. Acolo însă cetăţenii ruşi şi-au dat votul pentru ca oficialii de la Moscova să-i susţină în continuare. „Rusia a fost întotdeauna alături de noi. Acum ţine de datoria noastră să ieşim la urne", ne-a spus Ilie P. (45 de ani) de la Tighina.

Cu o săptămână înainte de propriile alegeri, şi liderul separatist a mers în această dimineaţă să aleagă deputaţii în Duma de Stat de la Moscova. „Am votat atât pentru Transnistria, cât şi pentru Rusia. La întâlnirile cu alegătorii nu văd o altă dorinţă decât să fim împreună cu Federaţia Rusă", a declarat Igor Smirnov, citat de agenţia „Olvia Press".

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite