Rusia duce o politică tot mai pragmatică în spaţiul CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

GEOPOLITICĂ Anul trecut, o mare atenţie a fost acordată alegerilor desfăşurate în statele din CSI. Fiecare scrutin a fost important pentru Rusia şi Occident, oferind Rusiei şansa de a demonstra că ea joaca acum mult mai subtil.

O analiză publicată de portalul analitic Russia Profile relevă că „în Republica Moldova, Rusia părea să adopte o politică de neamestec. Nu a fost însă şi după alegerile parlamentare din 28 noiembrie, când Serghei Narîşchin, şeful Administraţiei Prezidenţiale a sosit la Chişinău pentru a angaja cele două părţi în formarea unei coaliţii.

Relaţiile Rusia-UE,
prioritare alegerilor din Moldova

Acest lucru este în contrast cu UE, care a programat numeroase excursii în Moldova. Totuşi, eforturile UE şi în special cele româneşti nu au dat rezultatul scontat şi în urma alegerilor, ţara nu a reuşit să pună capăt crizei politice".
Pe de altă parte în analiză se susţine că „campania electorală din Moldova a fost în mod greşit percepută ca o luptă între partidele pro-ruse şi pro-europene".
Mai mult, potrivit analizei în Moldova nu ar exista nici un partid pro-rus „iar în ciuda unei campanii anti-ruse lansate de fostul preşedinte Mihai Ghimpu, economia Republicii Moldova rămâne dependentă de remitenţele din Rusia".

Alexandr Tevdoy-Burmuli, profesor de afaceri europene la Institutul de Stat din Moscova de Relaţii Internaţionale (MGIMO), apreciază drept exagerată opinia tirajată de mass-media privind aşa-numitul „conflict între forţele pro-ruse şi pro-UE în Republica Moldova", potrivit Russia Profile.
„Relaţiile Rusia-UE sunt o prioritate mult mai mare decât alegerile din Republica Moldova", afirmă profesorul.

Rusia în căutarea unui politician ce ar
face concesii în chestiunea transnistreană

Şi expertul Florent Parmentier, citat de Russia Profile, explică comportamentul precaut al Rusiei în Moldova prin dorinţa Kremlinului „de a reînnoi relaţiile cu UE, dar aceasta poate arăta, de asemenea mesajul pragmatic precum că rezultatele sunt o afacere moldo-rusească şi că Rusia va fi în măsură să comunice cu orice lider de la Chişinău".
„Rusia şi-a apărat întotdeauna interesele sale aici, ca şi alte puteri, dar acum a acţionat într-un mod mai flexibil decât înainte", a spus Parmentier.
Concluzia analizei este că „Rusia este dornică de a rezolva conflictul transnistrean şi va împinge ambele părţi să semneze un tratat. Pentru a obţine un rezultat satisfăcător, Rusia ar dori să găsească un politician care ar putea face concesii".

Russia Profile constată că alegerile din Ucraina, Kârgâzstan, Belarus şi Moldova au fost un test pentru rolul strategic al Rusiei în regiune, pe care aceasta la trecut cu brio.
Istoricul George Jewsbury crede că anul 2010 a fost „o victorie fără rezerve pentru Moscova şi pe de-asupra fără costuri foarte mari". Astfel „Rusia şi-a consolidat poziţia de lider în cadrul CSI, şi-a extins influenţa, prin mijloace economice în spaţiul post-sovietic şi a profitat de resetarea relaţiilor cu SUA pentru a compensa eventualele pierderi din ultimii 20 de ani", susţine George Jewsbury.
Cu toate acestea este greu de a discerne dacă acest lucru se datorează în principal pragmatismului Rusiei sau noilor circumstanţe politice. Aceasta din urmă nu pot fi ignorate pentru că Statele Unite şi UE nu au avut ca scop să intervină în regiune, lăsând mai mult spaţiu pentru Rusia, se mai constată în analiza Russia Profile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite