Rusia ar putea amplasa în Transnistria o staţie radar ca răspuns la scutul antirachetă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O staţie radar de tip Voronej ar putea fi instalată în Republica Moldova
O staţie radar de tip Voronej ar putea fi instalată în Republica Moldova

Federaţia Rusă intenţionează să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria şi chiar să instaleze acolo cel puţin o staţie radar ca răspuns la crearea bazelor militare americane în România şi la activizarea proceselor integraţioniste moldo-române, anunţă ziarul Nezavisimaya Gazeta.

Potrivit unor surse citate de cotidianul de la Moscova, vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova şi din regiunea transnistreană este o doar începutul realizării politicii lui Vladimir Putin de extindere a influenţei ruseşti în spaţiul CSI.

„Ţinând cont de faptul că regiunea transnistreană este în imediata apropiere de România, ţară unde sunt amplasate deja patru baze militare SUA, şi de activizarea proceselor integraţioniste moldo-române, Rusia intenţionează să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria şi chiar să instaleze acolo o staţie radar Voronej", susţine Nezavisimaya Gazeta.

O asemenea posibilitate nu este exclusă de expertul ucrainean, Vitali Kulik. „Nu cred în posibilitatea de a amplasa în Transnistria sistemele Iskander, dar un radar este foarte posibil", a declarat Kulik, citat de ziarul de la Moscova.

Reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au negat existenţa unui astfel de plan. „Toate staţiile radar vor fi amplasate exclusiv pe teritoriu rusesc", a precizat un oficial rus.

Amintim că în noiembrie 2011, în enclava Kalinigrad a fost pusă în funcţiune staţia radar Voronej-DM. „Aceasta reprezintă un instrument de control al spaţiului aerian şi cosmic şi nu prezintă niciun pericol pentru vecinii Rusiei", a declarat la inaugurare Dmitri Medvedev, şeful statului rus. Preşedintele rus a precizat că această staţie radar ar putea fi utilizată şi ca element al unui sistem comun de apărare antirachetă la care să participe şi Rusia şi SUA.

De notat că acest tip de radar are o rază de acţiune de şase mii de kilometri şi permite controlarea spaţiului aerian al întregii Europe şi Atlantici.
Alte două staţii radar de tip Voronej sunt amplasate în Lehtusi (regiunea Leningrad) şi Armavir (ţinutul Krasnodar). Altele sunt preconizate în regiunile Irkutsk,  Murmansk şi Republica Komi.

Anterior, s-a vehiculat că un asemenea radar ar putea fi instalat în Armenia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite