Rusia, condamnată din nou în cazul foştilor deţinuţi politici Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul Ilaşcu în 1993
Grupul Ilaşcu în 1993

Curtea de la Strasbourg a condamnat din Guvernul Federaţiei Ruse în cazul foştilor deţinuţi politici, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, închişi în stânga Nistrului până în 2007. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat autorităţile ruse să le achite familiilor celor doi peste 80.000 de euro.

Decizia vine la şapte ani după ce tot CEDO a obligat Rusia şi Moldova să asigure eliberarea acestora din penitenciarele din Transnistria. Magistraţii au examinat legalitatea detenţiei după 8 iulie 2004 (data când a fost emisă decizia în cazul Ilaşcu şi alţii contra Moldovei şi a Federaţiei Ruse - n.r.) şi a constatat că reclamanţii cad sub jurisdicţia Federaţiei Ruse.

„Ne aştepatm la această decizie. A trecut ceva timp până a fost adoptată hotărârea CEDO, nu ştim însă cât va mai trece până guvernul rus o va executa", a declarat pentru „Adevărul", soţia lui Andrei Ivanţoc, Eudochia, care la fel figurează în lista reclamanţilor.

Atât Ivanţoc, cât şi Popa s-au aflat în custodia autorităţilor neconstituţionale de la Tiraspol pentru pretinse acte „teroriste" în timpul conflictului de la Nistru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite