Rubla rusească în cădere liberă faţă de dolar şi euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În doar câteva zile moneda rusească a pierdut peste 7% din valoare, ca urmare a crizei datoriilor şi a scăderii preţului la petrol

Efectele crizei datoriilor din SUA şi UE a lovit dur în rubla rusească, care a înregistrat deprecieri spectaculoase în ultimele zile. Astfel faţă de o săptămână în urmă, rubla s-a depreciat faţă de dolar cu circa 7,5% şi acum se apropie de cotaţia de 29,5 ruble pentru un dolar. Faţă de euro deprecierea este chiar mai mare de circa 7,6%.

Potrivit publicaţiei financiare Vedomosti, deprecierea rublei va continua, iar prognoza pentru ziua de miercuri este un curs de 30,20 ruble, ceea ce este o scădere cu peste 2% faţă de cotaţia de astăzi.

Conform experţilor din Rusia investitorii străini au început să-şi retragă banii din această ţară şi îi transferă în locaţii mai sigure.
„Dolarul este în prezent încă foarte ieftin şi cel mai probabil că se va aprecia şi în următorul trimestru", susţine Andrei Kupţikevici, analist financiar la FxPro, citat de gazeta.ru.

Petrolul s-a ieftinit cu circa 10%

Cotaţia rublei este influenţată şi de scăderea cu circa 10% a preţului la petrol, principala marfă de export a Federaţiei Ruse. Astfel petrolul marca Brent a scăzut la cotaţia de 101 dolari barilul, cea mai mică din ultima jumătate de an. Totodată prognozele arată că preţul petrolului şi a altor materii prime va continua să scadă.
Autorităţile ruse încearcă să calmeze spritele de teama unei noi panici pe piaţa valutară.
„Cetăţenii ruşi nu au de ce se teme. Evoluţia cotaţiilor valutelor este o chestiune geopolitică şi macroeconomică", a declarat pentru RIA Novosti, deputatul Evgheni Fiodorov, preşedintele comitetului pentru politică economică din cadrul Dumei de stat.

Evoluţiile din Rusia ar putea avea un impact negativ şi asupra Republicii Moldova. Mai ales că Rusia este principalul partener comercial al Moldovei, iar sute de mii de moldoveni se află acolo la muncă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite