„Adevărul" a făcut revoluţie în presa din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa Adevărul la lansarea ziarului
Echipa Adevărul la lansarea ziarului

De un an, ziarul „Adevărul" dă „ora exactă" în stânga Prutului, oferindu-vă reportaje spumoase, investigații de calitate, interviuri tari, analize pertinente și răspunsuri la cele mai actuale întrebări. Publicaţia a adus o gură de aer proaspăt în presa de la noi. Full color, cu o ţinută grafică excelentă, texte concise şi structurate clar, mult mai dinamic faţă de ziarele cu care era obişnuit cititorul.

Primul număr al cotidianului editat de Adevărul Holding a apărut la 6 decembrie 2010 şi a fost distrubuit într-un tiraj de 7.000 de exemplare. De atunci am ţinut pasul cu evenimentele politice, economice, sociale, culturale, dar şi mondene. De luni până vineri, număr de număr, v-am oferit articole echidistante şi imparţiale pentru a vă arăta adevărul curat.

Ziarul reflectă realităţile punând în prim-plan nevoile omului de rând, nu simpatiile şi interesele politice ascunse. „Au fost «profeţi» care ne-au prezis o viaţă scurtă sau că vom ajunge şi noi în buzunarul vreunui patron politic. Le-am spulberat aşteptările. Am demonstrat că poţi să-ţi păstrezi independenţa editorială, să declari transparent tirajele şi să faci jurnalism adevărat şi în Moldova", spune redactorul-şef al publicaţiei, Alina Ţurcanu.

Sabin Orcan, redactor-şef Ediţii Locale la „Adevărul" din România, cel care a asamblat „maşinăria" ziarului din Moldova, recunoaşte că acest proiect a fost o provocare nu doar profesională, ci şi personală. „Eram de multă vreme fascinat de istoria acestei părţi de ţară şi de lume. Şi am vrut să demonstrez, prin proiectul nostru, că se poate face presă de calitate şi dincolo de Prut. Am avut surpriza să întâlnesc la Chişinău nu doar jurnalişti profesionişti şi pasionaţi, ci şi oameni calzi şi serioşi în tot ceea ce fac", afirmă Sabin Orcan.
Pe site-ul adevarul.md, aceeaşi jurnalişti care scriu la ziar vă ţin la curent, în timp real, cu toate evenimentele. Aici puteţi găsi, pe lângă articolele tradiţionale, live text, imagini foto şi video de la evenimente.

MODEL DE JURNALISM

Într-un singur an, ziarul nostru a devenit model pentru cei care vor să facă presă. „Vă dăm ca exemplu multora care îşi fac studiile la noi. Calitatea materialelor jurnalistice este foarte bună, iar conţinutul acestora este echilibrat. Văd foarte multă muncă în spatele articolelor şi, pe alocuri, mi-aş dori să fie mai lungi. Mi-am zis din start, atunci când a fost adunată echipa, că va ieşi ceva bun", susţine Corina Cepoi, directorul Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism.

Zi de zi, „Adevărul" este răsfoit şi de jurnaliştii consacraţi. „Imediat după lansare, lumea aştepta să se treacă... Aşa se întâmplă cu toate lucrurile lansate pe piaţă la noi. Un restaurant nou îşi pierde repede faima, unui magazin luxos îi dispare din luciu. La voi asta nu s-a întâmplat. Nu v-aţi «dezbrăcat» zâmbetul cu care ne-aţi tratat la lansare, când ne-aţi promis să ne luaţi în serios pe noi, cititorii, şi să ne daţi marfa cea mai bună", spune Vasile Botnaru, directorul biroului Europa Liberă de la Chişinău. Îi urmăreşte atent pe editorialiştii Vitalie Ciobanu, Alexandru Canţîr şi Igor Caşu, datorită cărora „ziarul a devenit locul de adăpat pentru cei care îşi caută adevărul".

FENOMENUL CĂRŢILOR

Nu putem vorbi despre realizările ziarului fără a menţiona fenomenul cărţilor „Adevărul". Pentru prima dată oamenii au făcut cozi la chioşcuri pentru volumele din colecţiile pentru copii, cele de artă, ghidurile geografice sau „Cele 100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă". Aproape 900.000 de volume au fost vândute în primul an de activitate. „Le-am oferit oamenilor posibilitatea de a cumpăra cărţi bune la preţuri accesibile. Ziarul trebuie să ţină pasul cu noile cerinţe ale pieţei. Or, odată ce presa din toată lumea oferă bonusuri sub formă de carte sau DVD-uri, e firesc să o facem şi noi", susţine Stela Mihailova, director general „Adevărul" Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite