Revista presei: La un an de la inundaţii, majoritatea sinistraţilor nu s-au mutat în casa nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce luni în şir s-au plâns că statul nu le construieşte case, acum refuză să se mute în ele. În satul Cotul Morii bunăoară, din cele 563 de familii ale căror locuinţe au fost distruse de inundaţiile de anul trecut, doar 130 locuiesc în casă nouă.

În urma inundaţiilor de anul trecut au fost distruse 857 de case, relatează Publica TV. Statul a construit pentru familiile sinistrate 702 locuinţe noi. Până astăzi au fost finalizate 657. În satul Nemţeni au fost repartizate 115 case, iar în Obileni 28. În Cotul Morii, din cele 563 de case construite au fost finalizate 517. Autorităţile spun că lucrările de faţadă şi de interior la cele 46 de case rămase, vor fi gata până la sfârşitul acestei luni. Cu toate acestea, doar o treime din familiile sinistrate s-au mutat în casele noi. Oamenii spun că cea mai mare problemă este lipsa apeductului.

Prime TV anunţă că în şcolile din ţară lucrările de reparaţie sunt în plină desfăşurare. Instituţiile de învăţământ au la dispoziţie mai puţin de două luni ca să pregătească clasele de studii pentru noul an şcolar şi doar o parte din banii necesari pentru reparaţii. Astfel, profesorii, elevii şi părinţii se văd nevoiţi să tencuiască, să zugrăvească şi să facă curăţenie de rând cu femeile de serviciu.

Săpun cu proprietăţi miraculoase

Ziarul Panorama publică un reportaj despre felul cum bătrânii din satul Tvardiţa produc săpun cu proprietăţi curative. La producerea acestuia se utilizează doar produse naturale obţinute în gospodărie.
Fiecare localnic are o recetă transmisă pe cale verbală din bătrâni.
Oamenii locului spun că acest săpun are efecte tămăduitoare şi cu el pot fi tratate divrese bube, sau răni. Mai mult, soluţia din săpunul respectiv este folosită pentru a stropi plantele contra dăunătorilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite