Comisar european: „Moldova este într-o poziţie foarte bună de a obţine regimul liberalizat de vize“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Chișinău a avut loc prima întâlnire informală din cadrul Parteneriatului Estic (PaE)
La Chișinău a avut loc prima întâlnire informală din cadrul Parteneriatului Estic (PaE)

Astăzi, la Chișinău, a avut loc primul dialog informal din cadrul Parteneriatului Estic (PE). După discuții, oficialii europeni au alimentat optimismul Republicii Moldova, dând-o ca exemplu celorlate ţări

Miniştrii şi viceminiştrii de Externe din Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus au discutat, la Chişinău, despre reformelor întreprinse după summit-ul din Varşovia, dar şi despre noile oportunităţi de cooperare şi consolidare a dialogului până la următoarea reuniune oficială din 2013.

La încheierea discuţiilor, oficialii europeni au lăudat ţările-membre ale Parteneriatului Estic şi au reamintit că principiul „mai mult pentru mai mult" rămâne valabil, aducând Republica Moldova ca exemplu. „Faptul că acest eveniment are loc la Chişinău nu este întâmplător, pentru că Moldova este un exemplu foarte bun pentru celelalte state. Libera exprimare, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept sunt criteriile ce vor determina volumul de asistenţă oferit de UE", a declarat Stefan Fule, comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate.

În ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, comisarul european a evitat să facă pronosticuri. „Aş vrea să fiu clarvăzător, să ştiu o dată exactă când Moldova va obţine acest regim liberalizat de vize. Totuşi, ţara dumneavoastră este într-o poziţie foarte bună de a-l obţine, într-o perioadă foarte scurtă. Aceasta va depinde de statele membre UE, dar şi de reformele întreprinse de Moldova", a declarat Fule.

GREUL URMEAZĂ
Experţii susţin că Chişinăul şi-a îndeplinit angajamentele asumate în primă fază, însă cel mai greu ne va fi în ce-a de-a doua etapă, de implementare a reformelor. „Este loc pentru optimism, pentru că, în ciuda întârzierii reformelor, am adoptat toate cele 42 de pachete de legi solicitate de către Comisia Europeană şi, din acest punct de vedere, suntem înaintea Ucrainei", explică analistul Cornel Ciurea. El susţine că implimentarea ne-ar putea da bătăi de cap. „Corupţia, crima organizată şi alte fenomene negative ar putea ridica bariere în această fază", mai spune analistul.

Experţii susţin că implementarea reformelor ar trebui să dureze între doi și patru ani

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite