Retrospectiva săptămânii: Tot ce trebuie să știi despre Plahotniuc-Ulinici, oligarhul cu dublă identitate din Parlamentul Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dubla identitate a prim-vicepreşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost principalul subiect al acestei săptămâni, în presa din Republica Moldova. Ancheta desfășurată de jurnaliștii ziarului „Adevărul" a scos la lumină date importante despre controversatul om de afaceri devenit demnitar, la Chișinău.

Mai citește despre Lenuța Burghilă, primadona lui Voronin, implicată într-un scandal de deturnare de fonduri, mașinile înregistrate ilegal în țări-fantomă, care circulă pe străzile din Republica Moldova și află cine sunt cei doi cetățeni moldoveni răniți în atentatul terorist petrecut pe aeroportul Domodedovo din Moscova.


Primadona lui Voronin, Lenuța Burghilă, va da cu subsemnatul la Procuratură pentru 250.000 de euro cheltuiți ilegal de la buget

image

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Asociaţia „Euro-Moldova Art", a cărei preşedintă este Burghilă, ar fi beneficiat în perioada 2005-2009 de aproape 650.000 de euro de la stat. Dintre aceştia, susţin oficialii Curţii de Conturi, 250.000 de euro din bani publici au fost cheltuiţi de asociaţie fără justificare financiară.

Artista care s-a făcut remarcată după ce a susţinut concerte propagandiste la sate, în favoarea comuniştilor, este implicată acum într-un scandal de deturnare de fonduri. Autorităţile de la Chișinău susţin că în perioada 2005-2008 nu a existat un cadru legal care să reglementeze modalitatea finanţării acestei iniţiative cu bani de la buget.

Proiectul „Caravela Culturii" este aspru criticat de artiști importanți ai scenei moldovenești, printre care maestrul Nicolae Botgros și naistul Vasile Iovu.

Mașinile înregistrate ilegal în Transnistria, Georgia, Abhazia şi Osetia de Sud circulă în voie pe străzile din Republica Moldova

image

În timp ce experţii spun că vehiculele din țările-fantomă au apărut în Chișinău de aproape doi ani, oficialii susţin că au auzit de această problemă acum o lună. Numerele scrise pe plăcuţele vehiculelor sunt similare celor ruseşti, cu trei litere şi trei cifre. Lângă ele apar inserate steagurile statelor nerecunoscute, precum şi iniţialele RSO (Republica Osetia de Sud-n.r.) şi ABH (Abhazia).

Deşi fenomenul are deja vechime în Moldova, problema maşinilor care circulă ilegal la noi a apărut pe agenda guvernanţilor abia zilele trecute. „Nu ştiam despre acest lucru până acum o lună, când s-a discutat la Guvern. În mod sigur au intrat în Moldova printr-o ţară nerecunoscută, Transnistria", a declarat Gheorghe Botnariuc, şeful Poliţiei Rutiere.

Ferenc Banfi, şeful Misiunii Europene de asistenţă la frontiera moldo-ucraineană, a declarat că: „Transnistria este un depozit de maşini traficate ilegal". Potrivit lui, cetăţeni din Ucraina, folosind un domiciliu fictiv în Transnistria, introduc automobile scumpe din stânga Nistrului în ţara lor, evitând achitarea taxelor. Acest lucru, a mai spus Banfi, aduce un prejudiciu serios bugetului ucrainean.

Au aflat de la TV că fratele lor a fost rănit în aeroportul groazei din Moscova

image

Parascovia Gaju, sora lui Alexei Castraveţ, unul dintre cei doi moldoveni aflaţi în Aeroportul „Domodedovo" din Moscova, a aflat de la ştiri că fratele său a fost rănit. Alexei şi Natalia din Ţâpala erau angajaţi ai Aeroportului. Bărbatul s-a ales cu răni în urma exploziei, iar femeia a scăpat miraculos.

Ca şi soţii Castraveţ, Vitalie Tcaciuc (32 de ani) din satul Buzduganii de Jos, raionul Ungheni, a plecat la Moscova cu nevasta, Carolina, ca să câştige bani. Bărbatul, angajat ca şofer la o firmă, a fost ca şi blestemat. Tatăl său, Ion Tcaciuc, a mărturisit că, în ziua atentatului, Vitalie ducea pe cineva la aeroport, așa cum îi ceruse patronul lui.

În urma exploziei, el s-a ales cu mai multe răni interne, printre care și un plămân perforat. Vitalie Tcaciuc a fost internat în stare gravă la Spitalul Orășenesc Nr. 13 din Moscova, la secția Reanimare.

EXCLUSIV: Vladimir Plahotniuc este „fantoma" cu dublă identitate din Republica Moldova. Demnitarul apare în documentele oficiale ale României cu o altă identitate, Vlad Ulinici

image

În calitate de cetăţean român, prim-vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi totodată unul dintre cei mai bogaţi oameni din stat şi-a schimbat identitatea în România, dar a candidat la parlamentarele din noiembrie 2010, din Moldova, cu vechiul său nume.

În data de 7 august 2009, Vladimir Plahotniuc a cerut României să-i fie schimbat numele în Vladimir Ulinici. Ulinici este numele de fată al mamei lui Vladimir Plahotniuc.

Datele personale ale politicianului coincid întocmai cu cele ale cetățeanului român Ulinici, de la data și locul nașterii, până la numele copiilor săi. Ca reședință, Plahotniuc a indicat o casă aflată în cartierul rezidențial Pipera, din localitatea Voluntari, lângă București.


Oligarhul din Parlament cu dublă identitate, Plahotniuc-Ulinici: „Mi-am schimbat numele de dragul copiilor"

image

Acesta a mai spus că are de gând să-şi dea baiatul mai mare, de 13 ani, la un liceu din România. „La unul din liceele, care mi s-o părut mai potrivite, profesorii mi-au recomandat să schimb numele băiatului în paşaport, care să faciliteze o mai bună integrare în mediul şcolar. Şi am ţinut cont de această recomandare", a adăugat Plahotniuc, alian Ulinici.

Controversatul om de afaceri nu a vrut să comenteze pentru „Adevărul" de ce şi-a schimbat numele în România. În schimb a oferit interviuri pentru posturile TV Publika şi PRO TV. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite