Reticenți față de o piață comună cu Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apicultorii spun că pentru piața comunitară trebuie să renunțe la antibiotice
Apicultorii spun că pentru piața comunitară trebuie să renunțe la antibiotice

Fermierii moldoveni au rezerve când este vorba de Acordul de Liber schimb pe care Guvernul îl negociază cu Bruxelles-ul.

Cei mai mari producători din domeniul agricol s-au întrunit ieri în cadrul unui seminar, organizat de Asociația Businessului European, pentru a discuta oportunitățiile pe care le-ar avea pe piaţa comunitară. Chiar dacă au fost încurajaţi de oficiali, fermierii nu prea s-au lăsat convinși că produsele moldovenești pot concura cu cele din UE.

„Avem exemplu Poloniei, care a investit și și-a modernizat sectorul agricol. În Moldova se va întâmpla același lucru. Aveţi vinuri foarte bune", a declarat şeful Delegației UE în Moldova. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, recunoaște însă că lupta va fi acerbă mai ales la producția vinicolă. „N-aș spune că în Europa vinul nostru este prea mult așteptat. Concurența este mare, dar e loc și pentru produsele noastre. Nimeni nu iubește competiția, iar noi nu ne putem ascunde de ea", îndeamnă Vasile Bumacov.

Ministrul este încrezător că avem mărfuri dorite pe piața UE. „Noi venim cu o agricultură care va completa piața europeană. Avem posibilitatea să comercializăm fructe, legume, pomușoare, nuci, prune uscate, care nu-s în surplus în Vest", explică Vasile Bumacov.

Producătorii nu se lasă convinși
Părerile fermierilor sunt însă împărțite. Dacă unii şi-ar dori să beneficieze de bani europeni pentru a-şi moderniza afacerile și ar fi dispuşi să exporte în Vest, alții sunt foarte rezervaţi și se orientează spre Rusia.
Svetlana Mândru este printre producătorii moldoveni care în ultimii ani a investit mii de euro în apicultură. „Știu ce se cere pentru a îmbunătăți calitatea mierii, numai că sunt necesare investiții mari. Însă odată cu acestea nu vom avea o miere imatură cu reziduri, ci una certificată de UE. Una dintre condițiile pieței vestice este ca apicultorii din Moldova să nu mai lucreze cu antibiotice", susține Svetlana Mândru.

Gheorghe Bodiu, un alt om de afaceri din agricultură, este mai sceptic. „Pentru piața UE avem nevoie de investiții de două milioane de euro, pentru ambalaj şi sortare. Prețurile la ferilizanți, pesticide și motorină sunt foarte mari. De aceea, nu reușim să investim în propriile afaceri așa cum ne-am dori", regretă fermierul din raionul Soroca. Până atunci însă toate fructele şi cerealele pe care le cultivă vor pleca spre piața CSI.

Ministrul adjunct al Economiei Octavian Calmâc, negociator-şef al Acordului de Liber Schimb, spune că acum echipele de negociere discută norme juridice, iar din toamnă se vor axa pe domenii tematice. „Până atunci pregătim lista produselor sensibile și mai puțin sensibile și nivelul lor de liberalizare. Avem câteva sectoare tradiționale care întâmplină dificultăți (producţiile de zahăr, sucuri și zootehnia)", adaugă oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite