Restricțiile de călătorie în Uniunea Europeană pentru liderii de la Tiraspol au fost eliminate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat și Evgheni Șevciuk
Vlad Filat și Evgheni Șevciuk

Prin această măsură Consiliul Uniunii Europene recunoaște progresele negocierilor în format 5+2. Totodată eliminarea restricțiilor de călătorie este condiționată de respectarea statutului școlilor moldovenești cu predare în grafie latină, în regiunea transnistreană.

Consiliul Uniunii Europene a eliminat interdicțiile de călătorie pe teritoriul UE impusă încă din 2003 asupra foștilor lideri politici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Totuși liderii europeni au menționat faptul că interdicția de călătorie ar putea fi reimpusă celor care îngreunează soluționarea problemelor rămase în legătură cu școlile moldovenești cu predare în grafie latină, de dincolo de Nistru.

În 2003, prima restricție de acest fel a fost aplicată asupra a 17 responsabili de lipsa de cooperare în privința soluționării politice a conflictului. Un an mai târziu aceeași măsură a fost impusă pentru un alt grup de persoane care au organizat o campanie de intimidare și de închidere a școlilor moldovenești cu grafie latină din regiunea transnistreană.

Cu toate că în 2010 aceste interdicții au fost suspendate, ulterior alte 11 persoane de peste Nistru au primit restricții de călătorie în spațiul Uniunii Europene.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite