Restaurarea Cetăţii Soroca începe cu stângul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Sorocii va fi inclusă în circuitul turistic transfrontalier
Cetatea Sorocii va fi inclusă în circuitul turistic transfrontalier

La doar o săptămână de la lansarea proiectului „Bijuterii medievale", finanţat de UE, şefii de la Cultură se simt neglijaţi. Administraţia locală susţine însă că ministerul nu e în postura de a dicta.

Proiectul transfrontalier „Bijuterii medievale" prevede renovarea cetăţilor Hotin, Soroca şi Suceava, pentru a putea fi incluse în circuitul turistic. Lucrările de la Soroca vor costa trei milioane de euro. 2,7 milioane de euro este contribuţia Uniunii Europene, 149.000 de euro sunt oferiţi de consiliul raional, 59.700 - de Primărie, 18.000 de euro este contribuţia Consiliului Judeţean Suceava şi 74.000 - a administraţiei Hotinului. Perioada de derulare este 18 mai 2012 - 18 mai 2014.

„Nu este simplu. Avem foarte puţin timp la dispoziţie. Am expediat două scrisori la Consiliul Raional Soroca. I-am invitat la noi să punem la punct anumite acţiuni, dar nu ne-au dat niciun răspuns", s-a plâns Gheorghe Postică, viceministrul Culturii. Lucrările nu pot fi demarate fără avizarea de către minister a caietului de sarcini, a schiţei de concept şi a proiectului de execuţie la fiecare etapă.

„NIMENI DE LA SOROCA NU NE ASCULTĂ SFATURILE"

Şeful de la Cultură este îngrijorat că se vor comite greşeli în faza de proiectare. „În cazul în care proiectul nu va fi coordonat cu ministerul, există riscul să avem o lucrare executată necalitativ. Destule monumente au fost stricate la noi din cauza reparaţiilor care s-au făcut în stil euro, fără a se păstra stilul iniţial", a spus oficialul.

În anii '70 o parte din cetate a fost restaurată. „Atunci s-a lucrat cu ciment şi alte materiale nespecifice epocii miedievale. Acum trebuie să corectăm inclusiv ceea ce s-a stricat atunci", a menţionat Nicolae Bulat, directorul muzeului din cadrul fortăreţei.

Ministrul adjunct al Culturii s-a plâns că nimeni de la Soroca nu-i ascultă sfaturile. „Ni se spune că au specialişti, că au arhitecţi. Aceste lucrări nu le poate face însă oricine. Sper să găsim până la urmă limbaj comun", a adăugat Gheorghe Postică, fiind îngrijorat ca Cetatea Soroca să nu devină o butaforie. „Încercăm să clarificăm lucrurile şi să apelăm la raţiunea celor de pe loc, dar când am venit cu întrebări, ne-au dau de înţeles că le punem beţe în roate", a spus viceministrul.

Administraţia publică locală se miră însă de îngrijorarea şefilor de la Cultură. Cei implicaţi în proiect susţin că totul decurge conform planului, doar că, la început, lucrurile se mişcă mai încet şi că vor ajunge, neapărat, şi la minister, când va fi momentul potrivit. „Vom face totul ca să îndeplinim proiectul în termenul stabilit, să respectăm legislaţia Republicii Moldova şi normele comunităţii europene", a dat asigurări Vladimir Nicuţă, vicepreşedintele raionului Soroca. Cât despre colaborarea proastă cu Chişinăul, acesta a adăugat oftând: „Vom colabora în măsura în care este posibil. Totuşi, ministerul nu se află în postura de a ne dicta".

„MINISTERUL VREA SĂ-I AJUTE"

La conferinţa de lansare a proiectului a participat şi Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor. Specialistul ne-a spus că este încântat de ideea proiectului şi o consideră un exemplu demn de urmat şi de alte administraţii locale pe teritoriul cărora se află monumente de importanţă naţională. El atrage atenţia însă că fără colaborare strânsă între administraţia locală şi cea centrală lucrurile nu pot avansa. „Atunci le-am spus celor din echipa de implementare să coordoneze toate acţiunile cu Ministerul Culturii. Nu am observat ca cineva să nu fi fost de acord. Cei de la Soroca trebuie să înţeleagă că Ministerul Culturii nu vrea să-i încurce, ci să-i ajute", a spus Ştefăniţă. Şeful Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor susţine că este o premieră pentru Moldova când o finanţare atât de considerabilă din fonduri europene se alocă pentru reconstrucţia unui monument istoric.

Ştefăniţă de asemenea este îngrijorat de termenul restrâns în care trebuie realizată această lucrare. „Doi ani este prea puţin pentru reconstrucţie. Au şanse să se încadreze în timp doar dacă vor contracta o echipă de arhitecţi foarte abili", a conchis specialistul.

Va arăta ca în perioada miedievală

În cadrul proiectului de restaurare se vor face săpături arheologice, se va restaura parţial cetatea şi va fi amenajată zona adiacentă.

În primul rând, vor fi renovate beciurile care în prezent se dărâmă, camerele de locuit şi acoperişul. Vor fi reabilitaţi cinci kilometri de drum spre cetate, iar asfaltul din imediata apropiere de fortăreaţă va fi înlăturat pentru a-i da un aspect mai aproape de perioada medievală. Şi parcul din preajmă va căpăta o altă faţă. Vor fi defrişaţi o parte din copaci, iar pe alei vor fi amplasate buticuri din lemn, unde se vor vinde suvenire pentru turişti.

„O parte din cetate o vom conserva. Sperăm că vom obţine şi alte proiecte ca să o putem restaura în totalitate", a spus Nicolae Bulat, directorul muzeului din incinta cetăţii.

Considerat pârcălabul fortăreţii, Bulat face acum parte din echipa de implementare. El le-a povestit turiştilor despre noul proiect şi le-a descris cum va arăta cetatea peste doi ani. I-a rugat să-şi dea cu părerea. „Vizitatorii au rămas încântaţi. Au promis să revină peste doi ani să vadă ce am realizat", a spus specialistul.

Cetatea Soroca va arăta ca în perioada medievală, promit specialiştii. La realizarea schiţelor de proiect s-a ţinut cont şi de un tablou din 1788.

O parte din cetate o vom conserva. Sperăm că vom obţine şi alte proiecte ca să o putem restaura în totalitate.
Nicolae Bulat
Director muzeu

CONSTRUITĂ ÎN SECOLUL XV

La Soroca se află o cetate medievală ce datează din secolul al XV-lea. Aceasta a fost construită de Ştefan cel Mare, pentru a se proteja de pericolele ce veneau de peste Nistru. A fost reconstruită apoi de Petru Rareş, care i-a făcut ziduri din piatră.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite