Republica Moldova rezistă chiar dacă-şi asumă datoriile Transnistriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldova nu se confruntă cu dificultăţi la plata datoriilor, iar ponderea acesteia în PIB este mai mică decât cota ce indică riscuri la deservire, susţine şeful misiunii FMI, Nikolay Gueorguiev.

Potrivit lui Gueorguiev, o analiză realizată de experţii FMI şi ai Băncii Mondiale relevă că, în condiţiile unei creşteri economice susţinute, ţara noastră n-ar trebui să se confrunte cu probleme, chiar dacă şi-ar asuma rambursarea datoriei regiunii transnistrene.„Unul dintre scenariile acestei analize ia în calcul şi perspectiva reintegrării ţării, iar concluziile preliminare arătă că acest proces ar putea fi un şoc major pentru Moldova. Cu toate acestea, în perspectivă de lungă durată reintegrarea ţării va avea efecte benefice", a declarat şeful misiunii FMI.

Totodată, Gueorguiev a precizat că în urma asumării plăţii datoriei externe acumulate de Tiraspol, gradul de îndatorare a Moldovei va avea un nivel mediu de vulnerabilitate, iar ţara s-ar putea confrunta cu unele dificultăţi. Datoria externă a Moldovei era la începutul anului 2011 de 4,78 miliarde de dolari, în timp ce regiunea transnistreană datora 3 miliarde de dolari, din care 2,7 miliarde faţă de Gazprom.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite