Republica Moldova are cel mai mic buget militar din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut cheltuielile ţării noastre pentru armament au crescut cu 13,4% şi au constituit 20,8 milioane de dolari. Chiar şi aşa alocaţiile sunt cele mai mici din Europa, arată un raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.

Cheltuielile ţării noastre pentru armament au constituit 20,8 milioane de dolari, ele fiind cele mai mici din Europa şu unele dintre cel mai scăzute din lume, arată un raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.
Acelaşi studiu arată că Republica Moldova alocă de trei ori mai puţin pentru înarmare decât Malta, o ţară de 70 de ori mai mică şi de 20 de ori mai puţin ca Armenia, ţară comparabilă după populaţie, teritoriu şi Produs Intern Brut.
Potrivit studiului realizat de SIPRI, cheltuielile ţării noastre pentru armament în ultimii 10 ani au constituit circa 220 milioane de dolari, de două ori mai puţin decât alocă într-un an Armenia sau Georgia, ţări comparabile ca mărime şi ca nivel de dezvoltare.
De notat că şi după cota din PIB de 0,3%, Republica Moldova este una din „codaşele", clasamentului. De exemplu România alocă 1,3% din PIB, Ucraina - 2,6%, Rusia - 3,9%, iar Armenia - 4,2%.

Buget auster

Vitalie Marinuţă, Ministrul Apărării susţine într-o postare pe blogul său că alocaţiile pentru apărare au fost şi sunt foarte mici.
"Bugetul alocat Ministerului Apărării (în anul 2011 n.n.) a acoperit necesităţile armatei doar parţial. Majoritatea banilor alocaţi au fost direcţionaţi spre achitarea indemnizaţiilor băneşti ale militarilor, asigurarea medicală, alimentare, echipament, precum şi spre plata serviciilor comunale".
Potrivit ministrului unul din efectele negative ale austerităţii financiare este faptul că "a sporit şi numărul de militari, în special din categoria soldaţi şi sergenţi prin contract, care s-au eliberat din iniţiativă proprie din Armata Naţională".

Raportul SIPRI arată că în anul 2011, cheltuielile militare în lume s-au stabilizat din cauza crizei economice globale, fiind în total de 1.740 de miliarde de dolari (1.320 de miliarde de euro).
"Uşoara creştere cu 0,3% în 2011 (comparativ cu 2010) marchează sfârşitul cursei continue de creştere a cheltuielilor militare în perioada 1998 - 2010", precizează raportul.
SIPRI adaugă că media anuală de creştere a acestor cheltuieli a fost de 4,5% în intervalul 2001 - 2009.
Institutul subliniază că şase din primii cumpărători de arme - Brazilia, Franţa, Germania, India, Marea Britanie şi Statele Unite - au redus bugetele militare în 2011, în timp ce în China şi Rusia "au crescut net".
Rusia a sporit cu 9,3% cheltuielile militare în 2011, până la 71,9 miliarde de dolari, depăşind Franţa şi Marea Britanie. În consecinţă, Rusia a urcat pe locul trei în lume după bugetul alocat pentru înarmare.
În Statele Unite, primul buget militar mondial, cheltuielile din acest sector se vor diminua din cauza retragerii americane din Irak şi diminuării efectivelor din Afganistan, conform SIPRI.
Franţa şi-a redus cu 4% bugetul militar din 2008 până acum, din cauza măsurilor de austeritate.

Prin "cheltuieli militare" SIPRI înţelege întregul spectru de cheltuieli suportate de stat pentru forţele armate, inclusiv achiziţionarea şi modernizarea de echipamente militare şi armamente, salariile militare, costurile operațiunilor militare, construcţii, asigurări, cercetări şi educaţie, etc.

România ocupă locul 52 în topul ţărilor cu cele mai mari bugete pentru apărare

Moldova este unul dintre principalii furnizori de arme pentru africani

Unul dintre cei mai mari producători de arme din lume are două uzine în Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite