UPDATE. Republica Moldova: Lista neagră a candidaţilor la parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de candidaţi din listele celor cinci partide parlamentare înscrise în cursa pentru alegerile legislative anticipate din 28 noiembrie din republica Moldova nu merită să ajungă deputaţi. Aceasta erste concluzia Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC), care a monitorizat 150 de persoane de pe listele electorale, în cadrul campaniei „Cunoaşte-ţi candidatul".

În „lista neagră" au ajuns candidaţii care, potrivit ICPC, nu întrunesc criteriile de integritate morală necesare pentru a ocupa funcţia de parlamentar: nu şi-au declarat toate averile, au făcut traseism politic, au utilizat ilegal resursele administrative, nu şi-au plătit impozitele, au făcut abuz de serviciu, au acţionat împotriva statului sau au o imagine publică negativă. Membrii ICPC au menţionat că proiectul lor nu-şi propune să-i facă pe alegătorii să voteze împotriva unui concurent, ci doar să-i informeze.

PCRM, cu cei mai mulţi candidaţi „pătaţi"
Majoritatea celor ajunşi în „lista neagră" sunt membri ai Partidului Comuniştilor (PCRM), aflat în opoziţie, şi doar opt reprezintă formaţiunile din alianţa de guvernare - trei de la Partidul Liberal-Democrat (PLDM), câte doi de la Partidul Liberal (PL) şi Partidul Democrat (PD) şi o persoană de pe lista Alianţei „Moldova Noastră" (AMN) . Este vorba în special despre candidați de pe primele zece poziţii în liste, care au ocupat funcţii publice importante. Printre aceştia se numără ex-premierul Zinaida Greceanâi (PCRM), preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, Ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu (PLDM), Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic (AMN), şeful Direcţiei Sănatate a municipiului Chişinău, Mihai Moldovanu (PL), ultimii trei fiind degrevaţi din funcţie pe perioada campaniei.

Liderii de partide au ignorat sugestiile
Reprezentanţii ICPC au explicat că a fost monitorizat un număr diferit de candidaţi din partea fiecărui concurent electoral, în funcţie de şansele acestuia de a accede în Parlament (conform ultimelor sondaje de opinie şi a rezultatelor alegerilor parlamentare precedente). În cazul partidelor care, potrivit sondajelor, ar rămâne sub pragul electoral de 4%, au fost monitorizaţi doar preşedinţii. Totuşi, în „lista neagră" nu a ajuns niciun lider de partid, deşi majoritatea ar fi trebuit să fie acolo, potrivit membrilor ICPC. Aceştia au spus că liderilor li s-a oferit un „credit de încredere" pentru a-i motiva să scoată din listă ceilalţi candidaţi „pătaţi". Niciun partid nu a ţinut cont însă de sugestiile societăţii civile, deşi au avut câteva zile la dispoziţie pentru a-şi curăţa listele.

200 mii de broşuri distribuite
ICPC întruneşte şapte organizaţii neguvernamentale şi a desfăşurat campanii similare, în premieră, la scrutinele parlamentare de anul trecut. Monitorizarea propriu-zisă a fost efectuată de către jurnalişti, iar ulterior informaţiile au fost verificate de către jurişti şi membrii Iniţiativei.
Reprezentanţii ICPC au menţionat că rezultatele monitorizării nu reprezintă „adevărul în ultimă instanţă", iar proiectul are doar scopul de a-i informa pe alegători. Lista de candidaţi incompatibili cu funcţia de deputat a fost publicată într-o broşură tipărită într-un tiraj de 200 de exemplare, care se distribuie în toată republica. Varianta electronică a buletinului poate fi accesată pe site-ul campaniei: www.moldovacurata.md.

UPDATE. PCRM ameninţă Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat cu judecata. Formaţiunea a emis un comunicat de presă în care „condamnă campania denigratoare lansată împotriva sa de către asociaţiile obşteşti". „Produs de prost gust", „campanie murdară", „maşină de spălat creieri" - aşa califică PCRM proiectul derulat de societatea civilă, acuzând autorii „listei negre" a candidaţilor electorali de încălcarea prezumţiei nevinovăţiei. Comuniştii spun că vor sesiza CEC şi organle de drept şi vor solicita „repararea tuturor prejudiciilor aduse prin tirajarea acestor minciuni". Şi candidatul AMN Alexandru Oleinic este revoltat că a ajuns în „lista neagră" şi a anunţat că va ataca în instanţă ICPC. În replică, reprezentanţii ICPC spun că toate informaţiile colectate de jurnalişti au fost verificate de către experţi, inclusiv de către jurişti, iar ceea ce a ajuns în broşură se bazează pe probe.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite