Republica Moldova, „sfâșiată“ între Vest și Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldovenii vor relații mai bune cu UE, Rusia și cu România
Moldovenii vor relații mai bune cu UE, Rusia și cu România

Este una dintre concluziile sondajului realizat de către Insitutul GeoPOL. Potrivit rezultatelor barometrului ce relevă situația socio-politico-economică din țară, moldovenii optează atât pentru îmbunătățirea relațiilor cu cu UE cât și cu Federația Rusă, dar mizează pe ajutorul Kremlinului.

Aproximativ 66% dintre respondeți susțin că nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc. Printre personalitățile politice din țară, moldovenii au cea mai multă încrede în Vladimir Voronin. Aproximativ 12% au încredre în Vlad Filat, iar 7,5% dintre respondenți în Mihai Ghimpu. Dintre persoanele care au participat la sondaj, peste 60% susțin că Moldova și România sunt două state diferite, care trebuie să se dezvolte independent. 61% dintre respondenți sunt de acord că Moldova are nevoie de un conducător puternic, „mână de fier". Sociologii susțin că urmează să evalueze și rezultatele alegerii președintelui în Moldova. „Datele se vor schimba după alegerea președintelui, urmează să evaluăm care este situația după investirea în funcție a lui Nicolae Timofti. AIE tinde să aibă un echilibru relativ și cel mai bine ar fi să colaboreze în continuare ", explică specialistul Dan Dungaciu.

Referitor la relațiile externe ale Moldovei, 65% dintre respondenți susțin că Moldova trebuie să aibă o relație bună cu Rusia și că aceasta nu împiedică parcursul european al țării noastre. Atunci când este vorba de ajutor, moldovenii mizează pe ajutorul Federației Ruse, al SUA, dar și al Uniunii Europene. Totuși moldovenii rămân reticenți în privința statului de membru al NATO. Peste 30% vor ca Moldova să adere la UE, iar 33% dintre respondenți optează pentru statului de membru cu drepturi depline al Uniunii Vamale Federația Rusă, Belarus, Kazahstan. „Moldova este un stat care nu s-a decis în ce direcție să meargă. Unii votează Vestul, alții Estul. Oamenii sunt nostalgici după vremurile sovietice, dar și după actuala Rusie autoritară a lui Putin. O Rusie care dă impresia că este funcțională", mai spune Dan Dungaciu.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-14 martie pe un eșantion de 1128 de persoane. Marja de eroare este de 3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite