Republica Moldova sub semnul dezastrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la începutul anului, şapte persoane au fost lovite mortal de fulger
De la începutul anului, şapte persoane au fost lovite mortal de fulger

O persoană a murit, iar alte câteva au ajuns la spital după furtuna de duminică. Sute de hectare de terenuri agricole au fost devastate.

Aversele de ploi însoţite de grindină, vânt puternic şi descărcări electrice au făcut ravagii în ultimele zile. O femeie de 31 de ani, din Glinjeni, Făleşti, a murit lovită de fulger, iar soţul ei a ajuns în stare gravă la spital. Cuplul a mers pe şesul de la marginea satului să aducă viţelul, când s-a întâmplat tragedia. Se presupune că ei aveau telefoanele mobile pornite, care au atras fulgerul. Alte două persoane, o femeie din Vadul lui Vodă și un bărbat din Capitală, au fost internate după ce au fost rănite de crengile rupte de vânt.

Potrivit salvatorilor,109 localităţi din 13 raioane au rămas în beznă, iar alte şapte sate din patru raioane au fost deconectate de la telefonia fixă. De asemenea, peste 100 de copaci au fost doborâţi de rafale în 12 raioane, blocând mai multe străzi şi avariind conducte de gaz. „Au fost deteriorate acoperişurile a peste 30 de case particulare, două case de cultură, şapte instituţii de învăţământ şi două primării. Cele mai afectate au fost localităţile din nordul ţării", spune Liliana Puşcaşu, ofiţer de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.

Au rămas fără recoltă
Rămaşi cu gospodăriile răvăşite, oamenii din Zgărdeşti, Teleneşti lucrează de zor la restabilirea acoperişilor. „Vântul puternic a descoperit câteva case, primăria, moara şi gimnaziul din sat.Au fost stricate 621 de foi de ardezie în valoare de 59.000 de lei", se plânge Ştefan Roşca, primarul localităţii.

Compromise au fost şi 20 de hectare de livezi şi aproximativ 300 de hectare de culturi agricole din toată ţara. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii dau asigurări că ţăranii care au avut de suferit vor fi despăgubiţi. „Aşteptăm bilanţul oficial al calamităţilor. Vom merge şi în teritoriu ca să vedem care este situaţia", precizează Constantin Rotaru, purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii.

După ploi vine canicula
Fenomenele din ultima vreme sunt explicabile. „Republica Moldova a fost dominată de o masă de aer de origine tropicală, în timp ce în Vest predomina una relativ rece. Ploile sunt rezultatul ciocnirii celor două cicloane", explică Tatiana Strugac, şefa Centrului de Prognoze Meteorologice al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Pentru următoarele zile, sinopticienii anunţă însă schimbări ale vremii. Astăzi scăpăm de furtuni şi ploi, dar revine canicula. Spre sfârşitul săptămânii, în ţară vor fi înregistrate temperaturi de 30-35 de grade Celsius.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite