Reporteri Fără Frontiere: Republica Moldova a întrecut Italia şi Grecia în clasamentul global al libertăţii presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră ocupă locul 53, imediat după SUA, România şi Letonia şi întrece la acest capitol mai multe state din Uniunea Europeană.

Republica Moldova a avansat semnificativ în clasamentul mondial al libertăţii presei se constată în clasamentul global al libertăţii presei dat publicităţii de Reporteri Fără Frontiere. Astfel dacă în clasamentul pentru anul 2010 ocupa locul 75, în cel pentru anii 2011-2012 se situează pe locul 53, în timp ce în timp ce SUA a coborât 27 de locuri, din cauza arestării mai multor jurnalişti care acopereau mişcarea Occupy Wall Street.

Potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere, cel puţin 25 de jurnalisti au fost arestaţi sau batuţi de poliţie în Statele Unite, pe parcursul a doua luni, pe fondul protestelor Occupy Wall Street.

În privinţa ţărilor din regiune, organizaţia arată că progresul în privinta libertăţii presei a fost minor în cazul Ucrainei (locul 116), sau inexistent în cazul Rusiei. Totodată Reporteri fără Frontiere remarcă regresul înregistrat de ţări precum Bulgaria (locul 80), Grecia (locul 70) şi Italia (61), unde lipsa voinţei politice a facut ca încălcările libertăţii presei să rămână o problemă.

Primele locuri în clasamentul citat sunt ocupate de Finlanda şi Norvegia (locul 1), Estonia şi Olanda (locul 3), Austria (5), Islanda sş Luxembourg (6), Elvetia (8), Capul Verde (9), Canada, Danemarca (locul 10).

Pe ultimul loc în top figurează Eritreea (locul 179), precedată de Coreea de Nord (178), Turkmenistan, Siria şi Iran.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite