Replica senatorului Viorel Badea la decizia Kievului: „Peste tot în lume există o singură limba românească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României
Viorel Badea, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României

După ce ieri, Rada Supremă de la Kiev a adoptat în prima lectură un proiect de lege cu privire la politica lingvistică în Ucraina, în care româna și „moldoveneasca" apăreau ca două limbi diferite, astăzi senatorul Viorel Badea vine cu o explicație.

Senatorul românilor a declarat pentru Radio Chișinău că percepția Kievului este greșită. „Peste tot în lume există o singură limba românească, limbă pe care o recunoaște gramatica academiei române, limbă pe care o cunosc lingviști români și internaționali. Orice altă tentativă de a crea o nouă limbă o considerăm practic o tentativă de sorginte stalinistă, care are ca finalitate încercarea de a-i bulversa pe români oriunde s-ar afla", a declarat Viorel Badea.

Acesta a transmis și un mesaj Kievului. „Considerarea limbii române și așa zisei limbi moldovenești ca fiind două expresii lingvistice diferite este un gest neprietenesc la adresa României. Este o abordare neprietenească pe care România nu o va recunoaște", e menționat senatorul românilor. În ce privește declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Voloşin, care a cerut României să nu mai elibereze pașapoarte cetățenilor ucraineni, Viorel Badea a menționat că România "este obligată să-i reașeze pe statutul lor de cetățeni români pe acei cetățeni care au părinți români sau au fost cetețini români.

MAE de la Kiev cere României să nu mai elibereze pașapoarte cetățenilor ucraineni

Româna și moldoveneasca, două limbi diferite în Ucraina

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite