Reparația pistei de la Aeroport, lăsată pe anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aeronava care a aterizat de urgenţă la Otopeni avea 276 de pasageri la bord
Aeronava care a aterizat de urgenţă la Otopeni avea 276 de pasageri la bord

Renovarea Aeroportului Chișinău a întârziat deja cu un an și ar putea începe abia în 2012. Şi asta pentru că judecătorii n-au examinat operativ demersul companiei chineze care a contestat tenderul privind realizarea lucrărilor.

Lucrările de modernizare a Aeroportului Internaţional Chişinău nu vor începe nici în acest an, anunţă reprezentanţii finanţatorilor. „Am pierdut sezonul de construcţie din 2011", a motivat Libor Krkoska, fostul şef al reprezentanţei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

Tărăgănarea se datorează faptului că unul dintre participanţii la tenderul pentru selectarea companiei de construcţii a contestat rezultatele. În opinia lui Libor Krkoska, întârzierea s-ar explica şi prin faptul că instanţele din Republica Moldova nu au fost în stare să examineze operativ contestaţia depusă de compania chineză.
„În scurt timp, urmează să decidem ce vom face şi, cu siguranţă, va fi desemnat un nou câştigător, care va executa lucrările", a precizat oficialul de la BERD.

DOSARUL, TRIMIS
SPRE REJUDECARE

Proiectul s-a blocat în instanţă, după ce în iunie 2011 Judecătoria Economică de Circumscripţie Chişinău a anulat rezultatele evaluării companiilor selectate să participe la ultima etapă a concursului pentru a realiza lucrările de reabilitare a pistei. Mai mult, instanţa a stopat, la cererea companiei chineze Cacgc & Catic Beijing JV, şi semnarea contractului între întreprinderea de stat Aeroportul Internaţional Chişinău şi firma austriacă Strabag AG, care a fost desemnată câştigătoare a licitaţiei.

După ce a fost examinat de Curtea de Apel Economică, cazul a fost remis spre rejudecarea în instanţa de fond. Data când ar putea avea loc şedinţa instanţei nu a fost încă stabilită. Modernizarea pistei de decolare-aterizare a Aeroportului era demult necesară, pentru că mai multe porţiuni ale terenului sunt într-o stare foarte proastă. Specialiştii susţin că amânarea lucrărilor aduce prejudicii importante ţării noastre atât financiare, cât şi de imagine.

Reprezentanţii Aeroportului Internaţional Chişinău au refuzat să comenteze situaţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite