Reguli noi la examenele de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au înăsprit măsurile de monitorizare şi de evaluare a Bacului, care va începe pe data de 2 iunie. Cele mai bune lucrări şi cele cu note de trecere vor fi revăzute de o comisie specială.

Înainte de sesiunea de absolvire, elevii şi părinţii vor semna un document precum că au fost informaţi referitor la sancţiunile prevăzute pentru cei care vor încerca să copieze în timpul examenului. Tinerii care nu vor renunţa la fiţuici sau la alte surse vor fi sancţionaţi. „Încercăm să sporim gradul de transparenţă şi să distrugem sindromul copiatului în sălile de clasă. Urmează să mai discutăm pe acest subiect", a spus Tatiana Potâng, viceministrul Educaţiei.

„Nu este un moft, ci echitate"

„Aceşti elevi vor putea susţine examenul abia în 2012. Pedeapsa nu este un moft, ci o echitate a capacităţilor elevilor", a explicat Viorel Dandara, şeful Direcţiei raionului educaţie Râşcani.

Pentru prima dată, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au hotărât să reverifice lucrările liceenilor care vor obţine note de 9 şi 10, dar cele cu note de trecere. Adrian Ghicov, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare spune că aceste comisii speciale vor fi create pentru a nu se comite erori de calcul sau de punctaj. „Este o idee bună pentru că nu tot timpul cunoştinţele elevilor coincid cu rezultatele obţinute la Bac", a menţionat Iurie Cernopischi, şeful Direcţiei Educaţie din Floreşti.

Tatiana Potîng, Viceministrul Educaţiei a mai menţionat că examenul de Bacalaureat din anul curent va avea loc exclusiv extern. Elevii vor susţine examenele în alte şcoli decât cele de la care provin, iar profesorii vor monitoriza alţi elevi decât celor cărora le-au fost profesori. „Este normal, va fi mai puţin cumetrism şi tendenţionism şi examenul va fi susţinut mai obiectiv", a afirmat Viorel Dandara, şeful direcţiei raionului Râşcani.

Pregătiri pentru examenele finale
Anul aceasta, examenele de Bacalaureat vor începe pe 2 iunie şi vor dura până pe data de 20 iunie. Cei 31.600 de liceeni vor fi monitorizaţi de 4.000 de profesori. Pentru susţinerea examenului au fost create 175 de centre. Dintre acestea152 sunt în raioane, 10 sunt în colegiile din Capitală, iar 13 în universităţile din Chişinău. Potrivit lui Adrian Ghicov, Directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare fiecare elev va avea o lucrare cu numele său şi alte date personale ce vor fi introduse în baza de date a Ministerului Educaţiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite