Reforma Justiţiei, secretă până mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Justiţiei a pregătit o strategie de reformare a organelor de drept, pe care o va face publică mâine. Potrivit lui Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, aceasta este doar o primă versiune. Deocamdată, oficialii refuză să spună ce conţine documentul, având o înţelegere să nu divulge detalii până miercuri.

„Este un plan pe aproape 50 de pagini, dar nu e o variantă finală", a explicat ministrul Justiţiei. Potrivit oficialului, documentul a fost elaborat de angajaţi ai ministerului, experţi locali, dar şi străini.

Surse din cadrul grupului de lucru au declarat pentru „Adevărul" că în această strategie se regăsesc mai multe idei pe care premierul Vlad Filat le-a enunţat la învestirea Guvernului. Atunci prim-ministrul a vorbit despre demilitarizarea Procuraturii și Ministerului de Interne, transformarea Serviciului de Grăniceri în Poliție de Frontieră, lichidarea instanțele economice și reducerea competențelor Centrului Anticorupție.

Preşedintele interimar, Marian Lupu, anunţa acum o săptămână că strategia va fie gata la 1 iulie, iar în următoarele luni va fi suspusă dezbaterilor cu participarea reprezentanților societății civile. În august, proiectul urmează să fie aprobat de Guvern care îl va propune în toamnă spre aprobare Parlamentului.


Documentul elaborat de Ministerul Justiţiei este o precondiție de bază pentru accesarea asistenței de 60 de milioane de euro promise de Uniunea Europeană pentru implementarea reformei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite