Rechizite periculoase la tarabele din piețe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au examinat fiecare obiect
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au examinat fiecare obiect

Atrași de prețurile foarte mici, adulții riscă să le cumpere copiilor caiete de contrabandă, carioci pe bază de alcool și chiar substanțe corectoare cu gândaci sub capac.

Este suficient să te plimbi jumătate de oră printre chioşcarii din piaţa centrală din Chişinău pentru a-i lua copilului tău toate rechizitele şcolare necesare. Însă preţurile mici sunt singurul avantaj pe care-l poţi resimţi acolo. Reporterii „Adevărul" au cutreierat ieri printre tarabele cu rechizite din piaţa centrală, împreună cu doi inspectori de la Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), şi au descoperit ce ascund, de fapt, ambalajele colorate: carioci cu alcool, ascuţitori rupte, plastilină fără indicaţii de folosire şi chiar soluţie corectoare cu gândaci înăuntru. „Ştiu că nu-s acte, dar patronul m-a pus să le vând aşa", spune Oxana Hârtopan, comerciantă.

AU ÎMPĂRŢIT AMENZI
„Aici nu există casă de marcat, iar vânzătoarea lucrează fără contract de muncă. În mod clar patronul a adus rechizitele din Ucraina, fără documente, pe care le-au repus în vânzare aici. E marfă de contrabandă. Pentru toate neregulile găsite aici, amenda ajunge la 15.000 de lei", explică Ivan Vasîlca, inspector superior la APC. Funcţionarul a întocmit pe loc un proces-verbal.

În timpul controlului, vânzătorii de la celelalte tarabe ocupate de acelaşi patron au dispărut instantaneu. „Aşa se întâmplă când facem controale. În loc să se ascundă, comercianţii ar trebui să se gândească măcar la riscurile pe care le prezintă substanţele chimice vândute. O guaşă ţinută mult timp sub soare face cocoloaşe pe care cei mici le pot înghiţi. Dacă un copil se murdăreşte pe gură cu un marker cu alcool, nu poţi să-l speli cu acetonă", susţine şi Nicolai Olaraşu, celălalt inspector APC care ne-a însoţit la piaţă.

Alte chioşcuri de rechizite, alte metehne. „Rătăcit" printre mesele cu instalaţii de baie şi efecte pirotehnice, un tarabagiu îşi vinde caietele şi consumabilele de artă plastică, fără niciun preţ afişat. Marfa, însă, e adusă din toate colţurile lumii: carioci din Cehia, gume nemţeşti, pensule chinezeşti, caiete ucrainene şi moldoveneşti şi plastilină rusească. Unele au instrucţiuni de folosire în limbile ţărilor de provenienţă. Altele n-au nici măcar o denumire de marcă.

BIROTICĂ LA KILOGRAM

„Am adus toate produsele din Ucraina. N-am ştiut că trebuie să am certificat sanitar şi etichete în limba de stat, pentru că le vând la persoană fizică", mărturiseşte Pavel Marui, bişniţarul care s-a văzut nevoit, după control, să-şi închidă de tot taraba. „Este important ca rechizitele pentru elevi să nu provoace alergii, să nu aibă mirosuri puternice şi să nu fie lipicioase. Sunt multe aspecte pe care le testăm, dar nu toţi vânzătorii sunt interesaţi să-şi verifice marfa", susţine Valeriu Peredelcu, inspector sanitar la Centrul Naţional de Sănătate Publică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite