Raportul lui Chirtoacă: pe cât de convingător?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Caşu
Igor Caşu

L-am susţinut pe Dorin Chirtoacă la alegerile locale din Chişinău de acum un an. Dar spuneam că îl prefer nu pentru ceea ce a făcut, ci pentru ceea ce va urma să facă în al doilea mandat. La un an de la realegerea sa, a prezentat raportul de activitate pentru această perioadă. Pe anumite chestiuni a fost destul de convingător, pe altele mai puţin. Să le luăm pe rând.

Reducerea deficitului bugetar este cea mai mare reuşită a Primăriei şi pentru aceasta a fost nevoie de promovarea unor reforme care au atins interesele a zeci de mii de familii din Capitală. Da, acestea au fost reforme, în ciuda afirmaţiilor contrare ale unor comentatori respectaţi. Chiar dacă au fost condiţionate de nevoia de a trece la un buget auster, de criză economică: reformele anume în aceste împrejurări şi se fac. Este adevărat însă că lipsesc reforme cu bătaie lungă, strategice, care să atragă mai mulţi investitori, care să vizeze modernizarea infrastructurii oraşului pe două-trei decenii înainte. Bugetul auster nu e un impediment, din contra, anume mărimea mizerabilă a acestuia pentru un oraş de aproape un milion de locuitori trebuie să servească drept imbold pentru a căuta bani în altă parte.

Lui Dorin Chirtoacă i s-a reproşat de multe ori că nu ia măsurile necesare pentru protejarea patrimoniului cultural din Capitală, nemulţumirile articulându-se la o cotă nemaivăzută de multă vreme când a fost demolată clădirea vechii poşte construite în perioada ţaristă, de pe strada Vlaicu Pârcălab 71. Starea deplorabilă a drumurilor din oraş şi corupţia din primărie sunt alte două teme invocate cel mai des de către criticii edilului-şef. La prima chestiune, legată de demolarea unor clădiri istorice, cred că primarul general al Capitalei a fost convingător: primăria s-a judecat trei ani cu firma care a stat în spatele acestei demolări, deci problema este în justiţie.

Mai puţin sau chiar deloc convingător a fost în problema construcţiilor neautorizate, permise de primărie sub semnătura viceprimarului Nistor Grozavu, responsabil oficial de activitatea Direcţiei Generale Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare. În ceea ce priveşte modernizarea drumurilor, ceva s-a făcut, dar cu mult mai puţin decât se putea. În condiţiile în care o porţiune de 3 kilometri a străzii Alba Iulia este reconstruită capital cu 30 de milioane de lei (trecând peste detaliile legate de calitatea proiectului) - luate din altă categorie de cheltuieli - este evident că aşteptările chişinăuienilor sunt mult mai mari şi îndreptăţite. O parte bună din fonduri se fură şi Dorin Chirtoacă trebuie să vadă, ajutat de consilierul său Oleg Cernei care ştie mai multe din „bucătăria casei", cum poate fi stopat acest fenomen. Chirtoacă a participat recent la demascarea unui funcţionar de la primărie, dar nu a convins pe nimeni că nu mai ştie de alţi funcţionari, aflaţi mai sus pe scara ierarhică decât cel vizat.

În altă ordine de idei, cred că primarul general exagerează în ceea ce priveşte declaraţiile populiste cu referire la angajamente pe care ştie foarte bine că primăria nu le poate onora. Una dintre acestea datează de anul trecut, când a promis că va restabili Circul şi mai că interzicea Guvernului să facă aşa ceva. Culmea - ceea ce a stârnit zâmbete - a fost acum câteva luni când a promis, mai în glumă, mai în serios, că primăria poate da ajutor la restabilirea clădirii Parlamentului, dacă Guvernul are probleme cu identificarea fondurilor necesare în acest sens. Gluma care circula în oraş era următoare: după ce Chirtoacă a reconstruit Circul, se apucă şi de Parlament! Un om politic trebuie să aibă şi simţul umorului, pentru că asta îi aduce voturi, dar în cazul unui politician care are o funcţie de administrator, voturile le aduc faptele, nu bancurile care se lansează pe baza declaraţiilor sale...

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite