REVISTA PRESEI REGIONALE Vom ajunge în Ucraina cu trenul prin Soroca. Drumul va fi de două ori mai scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia tronsonului de cale ferată Mărculeşti-Soroca nu mai este o utopie. Boris Ivasi, vicepreşedintele raionului Soroca, spune că acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii ani.

Anatol Şalaru, ministrul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor, a menţionat că noul tronson de cale ferată cu o distanţă de 55 km va permite reducerea aproape de două ori a distanţei spre Ucraina. „În prezent trenurile care tranzitează ţara noastră trebuie să facă un ocoliş foarte mare. Astfel, tronsonul Mărculeşti-Soroca va uni staţiile feroviare Ungheni, Făleşti, Bălţi, Mărculeşti şi Soroca, urmând staţia Lampol din Ucraina", a specificat Anatol Şalaru, pentru Observatorul de Nord.

Infecţia HIV/SIDA atacă raionul Basarabeasca

Raionul Basarabeasca, după numărul populaţiei, este cel mai mic în Republica Moldova, aici locuind mai puţin de 30 mii de oameni. În schimb, el este printre lideri după numărul de bolnavi de sindromul imunodeficienţei achiziţionate. Potrivit lui Ştefan Surdu, medic-şef al Centrului de sănătate publică din localitate, primele cazuri de HIV/SIDA au fost înregistrate aici acum zece ani. De atunci şi până în prezent, maladia s-a extins într-un ritm îngrijorător. În raion fiind în total înregistrate 47 de cazuri, dintre care cinci au fost letale.

Astfel, dacă, în 2009, medicii au înregistrat cinci persoane infectate, în 2010 - trei, în anul precedent au fost înregistrate tocmai opt bolnavi. Tot în 2011 a fost atestat decesul unei persoane purtătoare al acestui virus scrie Gazeta de Sud.

Raionul Nisporeni este cel mai sărac din Regiunea Centru

Potrivit unui studiu efectuat de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, în 2010, cel mai sărac dintre cele 13 raioane ale regiunii este raionul Nisporeni, fiind urmat de Şoldăneşti, Rezina, Teleneşti, Călăraşi şi Ungheni. De partea cealaltă, printre cele mai prospere raioane se numără: Anenii Noi, Ialoveni, Criuleni şi Străşeni. La realizarea acestui studiu s-a ţinut cont de următoarele criterii: veniturile, situaţia economică, demografia, asistenţa medicală, educaţia, condiţiile de trai şi situaţia geografică. Chiar dacă datele sunt din 2010, în ultima perioadă (anii 2010-2011) nu au fost înregistrate realizări spectaculoase nici în raionul Nisporeni şi nici în Ungheni, astfel ca starea de lucruri să se schimbe radical, informează expresul.com.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite