REVISTA PRESEI În Republica Moldova scade preţul la miezul de nucă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au strâns o recoltă mai mare, producătorii nu se vor putea bucura de venituri mai mari, pentru că miezul de nucă este în acest an de o calitate mai joasă.

În acest an preţul la miezul de nucă de provenienţă moldovenească pe piaţa europeană va scădea în medie cu 1 euro pentru un kilogram din cauza calităţii joase. Producătorii spun că în 2011 recolta de nuci este mare, dar de o calitate mai scăzută din cauza condiţiilor climaterice, dar şi a factorului uman, anunţă Info-Prim Neo.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Nuci, Alexandru Jolondcovschi, a declarat că preţul unui kilogram de miez de nucă, de regulă, se ridica la 8 euro, în acest an, însă, preţul va fi de circa 7 euro. „Anul acesta, miezul de nucă este mai întunecat la culoare, de nuanţă roşie-cafenie. Una din condiţii ar fi condiţiile climaterice: seceta, ploile acide şi alţi factori care influenţează, alta - nerespectarea tehnologiei la colectare şi păstrare", a spus preşedintele Asociaţiei.
Pe piaţa din Republica Moldova, la moment, un kilogram de miez de nucă se vinde la preţul de 60 de lei, cu 10-20 de lei mai mult faţă de anul trecut.
Miezul de nucă se exportă cel mai des în Franţa, Ţările Arabe, Grecia, Austria. Anul trecut au fost exportate 12 mii de tone de miez de nucă.

Studentă de nevoie

Este studentă ca si fiicele sale, alaturi de care locuieste in camin. Este vorba despre o femeie din raionul Râşcani, care, la 40 de ani, a sustinut bacalaureatul, iar acum este studenta la psihologie, relatează Pro TV Chişinău. Toate le-a facut de dragul fiicei sale mai mici, care este invalida si are nevoie de ajutor.
Elena Trancalan a facut acest pas pentru a fi alaturi de fiica ei, Irina, care este studenta in anul II la Limbi străine. Fata este invalida si are nevoie de cineva care sa o ajute. Fiica mai mare a Elenei este si ea studenta la chimie, asa ca mama impreuna cu cele doua fete si-au amenajat o camera intr-un camin in care locuiesc. Cel care le intretine este tatal, care a ramas singur acasa. Nu a fost o decizie usoara, spune sotia.
Acum tata le trimite in fiecare saptamana studentelor de mancare.

Primele oferte pentru vacanţa de iarnă: Destinaţii şi preţuri

Agenţiile de turism au lansat deja primele oferte pentru vacanţa de iarnă, potrivit Publika TV. Cele mai multe sunt pentru staţiunile montane din România, Ucraina şi Bulgaria. Nici clienţii dornici de sejururi exotice nu au fost uitaţi.
Moldovenii care vor să întâlnească noaptea dintre ani la o pensiune din România trebuie să scoată din buzunar aproape 420 de euro. Preţul include cazare timp de cinci zile, alimentaţie de două ori pe zi şi masa de Revelion. Un sejur similar în staţiunile din Bulgaria costă 245 de euro, iar în Ucraina - 225 de euro.
Cei care pe durata sărbătorilor de iarnă vor să fugă de frig pot opta pentru destinaţii precum Egipt şi Tunisia. O vacanţă de cinci zile în aceste ţări din nordul Africii costă de la 440 până la 600 de euro. Reprezentanţii agenţiilor de turism estimează că aproape 20.000 de moldoveni vor alege să petreacă vacanţa de iarnă în străinătate.
Pentru cei care vor alege să sărbătorească în ţară, au fost pregătite oferte la pensiuni locale. Aici, costurile sunt de aproximativ 50 de euro pe zi de persoană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite