REPUBLICA MOLDOVA Grupare criminală descoperită în puşcărie. Membrii acesteia erau protejaţi de doi angajaţi ai Departamentului Instituţii Penitenciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Moscalciuc, alias Makena
Vladimir Moscalciuc, alias Makena

Nouă deţinuţi din Penitenciarul numărul 16 de la Pruncul sunt învinuiţi de şantaj şi de crearea unei organizaţii criminale. Liderul grupării este autoritatea criminală Vladimir Moscalciunc (alias Machena), condamnat acum un an pentru comiterea mai multor crime deosebit de grave.

Procuratura Generală a definitivat cercetările şi a expediat în instanţa de judecată o cauză penală împotriva celor nouă condamnaţi.


Urmărirea penală a început anul trecut, în urma plângerilor unor deţinuţi. Aceştia au spus că au fost maltrataţi şi ameninţaţi cu moartea în cazul în care nu le vor da anumite sume de bani. Deţinuţii hărţuiţi au spus că li s-a cerut între 500 şi 9.000 de euro.


Viorel Morari, şef de secţie la Procuratura Generală, a declarat că Vladimir Moscalciuc, condamnat şi deţinut în diferite penitenciare din republică, a format organizaţia criminală cu denumirea „Makena", alcătuită din reuniuni de grupări criminale, una din care îşi desfăşura activitatea infracţională pe teritoriul Penitenciarului Pruncul.

„Cu scopul de a crea fonduri băneşti pentru susţinerea organizaţiei în instituţiile penitenciare şi pentru atragerea altor membri din rândurile deţinuţilor, membrii reţelei interlope îi şantajau pe alţi condamnaţi ai penitenciarelor", a spus Viorel Morari.


Prin urmare, procurorii i-au trimis pe banca acuzaţilor atât pe liderul organizaţiei criminale Vladimir Moscalciuc, cât şi pe alţi opt membri ai grupării, printre care figurează şi numele lui Lilian Chirica, conducătorul grupării criminale din Penitenciarul Pruncul.

Toţi inculpaţii îşi ispăşeau pedepsele pentru comiterea unor infracţiuni grave şi deosebit de grave. Dosarul a fost transmis spre examinare în Curtea de Apel Chişinău.

Potrivit procurorilor, probele acumulate au demonstrat că, gruparea criminală din Penitenciarul nr.16 era susţinută de doi angajaţi ai închisorii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite