REPUBLICA MOLDOVA: Locuitorii satelor Obileni şi Nemţeni au scăpat de ape, dar nu şi de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

104 familii din satele Obileni și Nemțeni, localităţi înghiţite de ape în urma inundaţiilor de vara trecută, au intrat săptămâna aceasta în posesia caselor construite cu sprijinul financiar acordat de Guvernul de la Chişinău şi de comunitatea internaţională.

Multe imobile au fost ridicate însă de mântuială. Pereţii sunt plini de igrasie, iar lipsa racordurilor la gaze şi apă fac traiul aproape imposibil în noile aşezări.

În noul cartier din Obileni, oamenii deja s-au mutat în casele ridicate recent. Pe strada Georgiei bate vântul, iar accesul auto este încă interzis. Uniformitatea cromatică a celor opt case ridicate cu sprijinul Guvernul de la Tblisi „înfruntă" aşezările vopsite în verde şi roz, construite de moldoveni cu materialele primite din partea României. Reţea de apă nu există, gaz nici atât, iar în spatele ferestrelor cu geamuri termopan domneşte o sărăcie lucie.


Deşi sinistraţilor li s-a promis că toate casele vor fi gata până la 25 decembrie 2010, până în prezent au fost finalizate sută la sută doar 52 de clădiri din cele 706 planificate.


Mai nou, reprezentanţii Guvernului le-au făgăduit oamenilor că se vor muta în noile locuinţe până la 24 aprilie, de Paşti. Sătenii însă dau neîncrezători din cap la auzul unor asemenea vorbe.


În vara anului trecut, în urma ruperii unui dig pe râul Prut, satele Nemţeni, Obileni şi Cotul Morii au fost lovite de viitură, fiind grav afectate 706 de case. Două persoane au murit, iar 2.700 de oameni au fost evacuaţi.


Galina Adam, o femeie de 58 de ani, s-a mutat în urmă cu două săptămâni chiar în casa vizitată la finele lunii noiembrie de preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili. Uşile clădirii sunt noi, iar termopanele de la geamuri o feresc de viscolul de afară. Pereţii plini de igrasie o feresc şi de sănătate, acum, la bătrâneţe. În baia neutilată, femeia a amenajat o mică magazie. În lipsa apei potabile în casă, există fântână, în sat, iar în lipsă de canalizare, există lighean.

image

Sătenii din Obileni se chinuie în casele primite de la autorităţi

SCANDAL LA COTUL MORII

Olimpia Rotaru s-a mutat într-o casă construită de moldoveni, cu materiale româneşti. Femeia, în vârstă de 66 de ani, are o pensie de 640 de lei. Noua locuinţă are două camere, o bucătărie şi un pod inaccesibil. Pereţii plini de igrasie contrastează geamurile noi. La uşile din interior nu sunt clanţe. Nu are toaletă, iar uşa de la intrarea în casă s-a umflat din cauza umezelii. Noaptea, bătrâna pune o cutie de carton în exterior şi doarme cu uşa întredeschisă. „Dorm ca vrabia. Doar când aud paşii carabinierilor prin zăpadă, mă mai liniştesc", a spus, speriată, femeia. Ca majoritatea persoanelor strămutate are nostalgia gospodăriilor care au fost distruse de ape. Aici n-are grădină. Nici gard în jurul casei. „Am avut şase oiţe, o vacă şi-un porc. Pe unii i-am vândut, pe alţii i-am tăiat. Dar acum nu mai am ce să fac", s-a plâns bătrâna.


În satul Cotul Morii s-a iscat un scandal în urma repartizării locuinţelor. Sinistraţii îl acuză pe primarul satului, Mihai Merzenco, că a repartizat casele pe criteriul de rudenie.

Lecţie austriacă: au ridicat casele ca la carte

Altfel stau lucrurile la Nemţeni. Sinistraţii de aici au primit locuinţe făcute ca la carte. În total 115 case, pentru 140 de familii. Dintre acestea, 41 au fost ridicate cu materiale şi specialişti de la Concordia, o societate caritabilă austriacă. Restul, din ajutoarele primite din România.
Pe strada Dr. Hans Peter Haselsteiner, fiecare casă este racordată la gaz şi curent electric. Din martie sătenii vor avea şi apă în casă. Drumul este pietruit. „Patru straturi de piatră au pus. La primăvară turnăm asfaltul", s-a lăudat Igor Ciobanu, un muncitor în vârstă de 33 de ani. Are soţie şi doi copii. Când l-am vizitat, era în culmea fericirii: primise actele de proprietate pentru casă. El şi alţi 75 de consăteni. Casa în care locuieşte cu familia lui are două camere, bucătărie şi baie, complet utilate.

image

Locuinţele ridicate de austrieci au toate dotările necesare


SUPĂRAŢI PE PRIMAR

La vreo 200 de metri de locuința lui Igor, doi săteni robotesc de zor. Au insistat să la în primire casa, la roșu. „Avem fetiță necăsătorită și vrem să rămână ceva. Am spus primarului să ne dea casa cum e ea și materialele și o amenajăm noi în interior", ne-a povestit Parascovia Ciobanu, de 53 de ani, în timp ce căra o găleată cu cărămizi în casă. Ea și soțul ei sunt pensionați pe caz de boală. Împreună primesc pensii de 944 de lei pe lună, plus încă 1.000 de lei, lunar, ajutor de la Guvern. „O copeică n-a dat primarul. Tot satul știe că-i comunist", a spus femeia. Totuși, nostalgia vechii locuințe rămâne la fel de vie, ca după inundații.


„Adevărul" îi sprijină pe sărmani

Chiar dacă au trecut mai bine de şapte luni de la inundaţiile petrecute anul trecut în satele Obileni, Nemţeni şi Cotul Morii, iar ajutoarele venite până acum au fost alocate în vederea construirii de noi case şi, implicit, relocarea sinistraţilor aproape de locurile de baştină, oamenii care au reuşit să se mute trăiesc, în mare parte, în condiţii improprii unui trai decent. Multe locuinţe fără finisaje au fost predate proprietarilor, iar mulţi alţii încă aşteaptă să se vadă mutaţi la casele lor.
Cei care doresc să ofere un ajutor moldovenilor sinistraţi din satele inundate vara trecută în raionul Hânceşti, o pot face prin intermediul redacţiei „Adevărul". Datele noastre de contact sunt: număr de telefon (22)84.31.80, adreasa de e-mail chisinau@adevarul.ro. ;


Ajutoare internaționale pentru nevoiaşi

Guvernul de la Chişinău a alocat până în prezent 148,9 milioane de lei pentru materiale de construcţie, cheltuieli de planificare şi amenajare a noilor spaţii intravilane, precum şi o mie de tone de ajutoare. Guvernul României a alocat pentru sinistraţi 25 de milioane de euro. Guvernul Georgiei a contribuit cu un plan de întrajutorare pentru sinistraţii din satul Obileni, care a constat în ridicarea a nouă locuinţe, amenajarea unei grădiniţe împreună cu toată infrastructura necesară, precum şi echiparea unei clase a şcolii din sat, cu echipamente didactice şi electronice moderne. China a alocat 500.000 de dolari pentru amenajarea şi punerea în funcţiune a reţelelor de apă şi canalizare din Nemţeni. Tot acolo, 41 de case au fost construite de sociatatea caritabilă austriacă „Concordia".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite