REFORMĂ Cinstiți, dar cu salarii mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii, procurorii, ofițerii de urmărire penală și polițiștii vor fi testați cu detectorul de minciuni înainte de angajare. În schimb, angajații structurilor de drept vor primi lefuri majorate, ca să trăiască decent și nu să fie tentați să ia mită.

Sunt doar câteva dintre prevederile Strategiei de reformare a Justiției, discutată la dezbaterile publice finale. Specialiștii care au elaborat documentul s-au pus serios pe combaterea corupției.

„Sanțiunile vor fi dure, și nu așa cum au fost până acum, foarte puțini funcționari fiind întemnițați pentru luare de mită. De fapt, ar trebui să se întâmple invers. Legislația anticorupțională va fi înăsprită, iar cea penală va prevedea clar care încălcările și pedepsele", a explicat Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice.

Pentru a-i feri de păcate, guvernanții s-au gândit să le majoreze lefuri, deocamdată însă intenția rămâne doar pe hârtie.

„Salariile angajaților din sistem nu sunt tocmai cele pe care le-ar merita. Le vom majora constant până vor ajunge la nivelul care le-ar permite o viață decentă", a promis ministrul Justiției, Oleg Efrim.
Strategia nu este văzută cu ochi buni de mai mulți magistrați, unii fiind nemulțumiți că nu au participat la elaborarea documentului.

„Judecătorii din instanțele mari vor arăta și în continuare ca niște zombi, iar oboseala cronică și bolile profesionale nu vor trece. Se va ajunge la situații când vor muri în birouri, aplecați peste dosare", a criticat strategia Gheorghe Balan de la Judecătoria Botanica.
„Să dea Domnul să fie adoptat odată planul de reformare, să nu mai fie modificat atâta cadrul legal și perturbat sistemul judecătoresc. Până acum, legile se modificau de câteva ori pe an", a spus, la rândul său, Raisa Botezatu, președinte interimar al Curții Supreme de Justiție.
Săptămâna viitoare, strategia va fi expediată Guvernului pentru examinare, iar ulterior documentul va ajunge în Parlament.

Premierul Vlad Filat i-a cerut lui Oleg Efrim să elaboreze și un plan de construcţie şi reconstrucţie a tuturor instanţelor din ţară în următorii cinci ani, după modelul Palatului Justiţiei de la Ceadîr-Lunga. Proiectul va costa circa 20 de milioane de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite