RECORDURI În primele patru luni ale anului 2011 cantitatea de ţigări capturată la frontiera moldo-română a scăzut de circa 6 ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile vamale moldoveneşti susţin că aceste date ar confirma eficacitatea strategiei şi a măsurilor antifraudă aplicate începând cu august 2010 de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Autoritatea Naţională a Vămilor din România.

Potrivit ultimelor date privind contrabanda cu ţigări, eforturile instituţiilor vamale din Republica Moldova şi România au dus "la scăderea masivă a ponderii ţigaretelor de contrabandă de pe piaţa neagră din România de la 36,2% în ianuarie 2010 la 22,5% în ianuarie 2011 şi respectiv la 11,8% în luna mai 2011".

Performanţe vamale

Proporţia comerţului ilegal cu ţigarete se află, astfel, în scădere cu 10,7 puncte procentuale faţă de luna ianuarie 2011, iar diminuarea traficului ilicit cu ţigări reprezintă cea mai bună performanţă în domeniu din ultimii 20 de ani.
Autorităţile vamale moldoveneşti susţin că faţă de perioada respectivă a anului trecut în primele patru luni ale anului curent, cantitatea de ţigări capturată la frontiera moldo-română a scăzut de circa şase ori, de la 935 185 pachete până la 160 300 pachete, contrabanda fiind stopată pe teritoriul ţării noastre, se precizează într-un comunicat al Serviciului Vamal.
Vameşii mai anunţă că de cele mai dese ori infractorii folosesc pentru traficul ilicit metoda clasică - de tăinuire a ţigărilor în elementele constructive ale unităţilor de transport şi încercarea de a le trece peste frontieră prin posturile vamale.

În acelaşi timp specialiştii de la Chişinău spun că atâta timp cât în Republica Moldova ţigările vor fi mai ieftine tentaţia de a face trafic de ţigări se va menţine. Totodată ei salută iniţiativa Ministerului Finanţelor de a majora până în anul 2014 accizele la ţigarete până la atingerea unui echilibru între preţurile din Republica Moldova şi cele din ţările din regiune.
Conform estimărilor specialiştilor, în anul trecut comerţul ilicit cu ţigări de contrabandă provenite din Republica Moldova a făcut o gaură de circa 300 de milioane de euro în bugetul României.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite