Economist suedez: „Putin nu vrea să rezolve criza nistreană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul economist suedez Anders Aslund crede că Rusia devine un fel de paria al CSI pentru că nu are nimic de oferit, anunță Europa Liberă. Mai mult, într-un interviu cu Rob Coalson, specialistul susține că Uniunea Europeană ar trebui să promoveze Moldova în grupul celor din Balcani cărora le-a promis aderarea.

„Cred că politica externă a lui Putin a fost dezastruoasă. Am putea spune că preşedintele Medvedev a fost adevăratul ministru de externe al ţării între noiembrie 2008 şi septembrie 2011 şi în această perioadă putem spune că relaţiile externe ale Rusiei s-au îmbunătăţit în toate direcţiile. Odată Putin revenit la putere, vedem că toate s-au deteriorat. Lui Putin nu îi place să vorbească cu politicienii - nici cu parlamentari şi nici cu lideri politici. El vorbeşte cu oamenii de afaceri. Vorbeşte cu directorii de operaţiuni ai marilor companii occidentale, nu cu politicienii. Când a fost premier a fost un fel de purtător de cuvânt al Gazpromului. Şi rezultatele Gazpromului sunt dezastruoase. De aceea, cred că trebuie să vedem politica externă a lui Putin ca pe un eşec total", a declarat Anders Aslund pentru Europa Liberă.

Întrebat cum vede numirea vicepremierului Rusiei Dmitri Rogozin în funcţia de responsabil pentru negocierile transnistrene, specialistul a răspuns: „Îl cunosc pe domnul Rogozin. Este un naţionalist oportunist inteligent. Când primeşte o însărcinare este pentru a provoca probleme. Îi place să creeze probleme în beneficiul carierei sale. Dacă se va implica, o va face pentru a provoca mai multe probleme pentru că este puternic, ambiţios şi inteligent". Economistul suedez a mai declarant că prin numirea vicepremierului Rusiei Dmitri Rogozin în funcţia de responsabil pentru negocierile transnistrene „Putin nu vrea să rezolve nici o criză. Vrea să o continue". 

Dmitri Rogozin: „Atâta timp cât Chişinăul se pregătește de unirea cu România, nu poate fi vorba de reglementarea conflictului transnistrean"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite