Profit de 7,5 milioane de lei pentru compania premierului Vlad Filat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de business Ipteh, din centrul capitalei Republicii Moldova, a raportat pentru anul 2010 vânzări de 25,35 milioane de lei (circa 1,5 milioane de euro), în creştere cu 20% faţă de anul 2009.

Societatea pe acţiuni Ipteh, care administrează una dintre cele mai somptuoase clădiri din Chişinău cu 9 etaje şi spaţii pentru chirie cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, i-a adus premierului moldovean în anul 2010 profituri mai mici cu 3,5 milioane lei ca în anul 2009, arată raportul anual al companiei.

Vlad Filat nu este acţionar direct al Ipteh, ci prin intermediul companiei Kapital Invest Company din Iaşi care deţine 49,63% din capitalul social. În schimb el este proprietarul Kapital Invest Company din Iaşi.
În 1999, clădirea "Ipteh" a fost vândută cu 4,9 milione de lei. S-a întâmplat în perioada când actualul premier Vlad Filat ocupa funcţia de ministru de stat în Guvernul Sturza. Ulterior, fostul director al Ipteh a contestat în instanţă privatizarea. Magistraţii au stabilit însă că imobilul a fost privatizat legal.

În anii ce au urmat, au existat mai multe tentative de preluare a clădirii, dar fără succes. În 2008 Curtea Supremă de Justiţie a pronunţat sentinţa, potrivit căreia societatea Ipteh urmează să fie renaţionalizată. În octombrie 2008, Guvernul a scos din nou la vânzare cladirea. De această dată, la un preţ de 700 de milioane de lei. După două licitaţii eşuate, Guvernul nu reuşit să vândă Ipteh.

În noiembrie 2009, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis că naţionalizarea a fost ilegală şi a obligat statul să o restituie fostului proprietar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite