Profesorii cercetaţi penal, ţinuţi departe de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu antecedente penale, inclusiv cu dosare stinse, care au săvârşit infracţiuni contra minorilor nu vor putea ocupa funcţii didactice în instituţiile de învăţământ. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Biroul Permanent al Parlamentului de către vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici.

Potrivit autoarei, scopul proiectul de lege este să asigure protecția drepturilor fundamentale ale copiilor din Republica Moldova. Or, statisticile demonstrează că drepturile lor sunt frecvent încălcate, fie părinţi sau profesori. Astfel, în ultimii ani, numărul minorilor asupra cărora sunt săvârşite acte de violenţă şi abuz de către părinți, rude, părinți vitregi, educatori este în continuă creștere. Chiar dacă au abuzat de minori, în cele mai multe cazuri persoanele nu îşi ispăşesc pedeapsa în condiţiile prevăzute de lege sau sunt achitaţi din cauza insuficienţei probelor adunate, ulterior fiind angajaţi în instituţiile de socializare, ale căror beneficiari direcţi sunt minorii.

„Exploatarea sexuală afectează grav sănătatea și dezvoltarea psihologică a copilului și adolescentului. De aceea, persoanele implicate în procesul educaţional trebuie să fie integre din toate punctele de vedere, să corespundă normelor morale şi de conduită general-valabile pentru societatea modernă", se menţionează în nota informativă a proiectului de lege.

Cel mai recent caz de exploatare sexuală a minorilor, în care a fost implicat un profesor de la Universitatea de Medicină din Capitală a fost adus în atenţia opiniei publice la sfârşitul lunii august. Profesorul a fost reţinut sub acuzaţia că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu 2 băieţi de 14 şi 15 ani. Pentru fiecare raport sexul întreţinut băieţii primeau câte 50 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite