Procuratura respinge acuzaţiile premierului precum că ar tărăgăna investigarea cazului legat de acţiunile de tip raider asupra unor instituţii bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un comunicat de presă difuzat de serviciul de presă al Procuraturii este indicat că instituţia „este nedumerită de afirmaţia premierului Vlad Filat precum că la iniţiativa lui procurorului general Valeriu Zubco, în prima zi a lunii august, 2011, Procuratura Anticorupţie a pornit o cauză penală pe acest caz".

„Toate acţiunile de urmărire penală întreprinse de procurori pe acest caz s-au efectuat în lipsa suportului operativ din partea instituţiilor subordonate Guvernului", se menţionează în declaraţie. Dosarul a fost deschis sub aspectul dobândirii ilicite prin înşelăciune a acţiunilor nominale ale BC „Moldova-Agroindbank" SA, în număr de 311.292 de unităţi, preţul nominal fiind de 200 de lei, total - 62.258.400 lei, comisă de către factori de decizie ai Merchant Outpost Company.

„Temei pentru declanşarea procesului penal a servit sesizarea parvenită de la BC„Moldova-Agroindbank" SA privind acţiunile pretinse a fi ilicite ale Companiei off-shore Merchant Outpost Company, exprimate în deposedarea de pachetele de acţiuni în mărime totală de aproximativ 28%, deţinute în cadrul băncii", susţine Procuratura.

Deposedarea a avut loc prin intermediul unei hotărâri din 28 decembrie 2010, a Arbitrajului ad-hoc din Sankt-Peterburg, Federaţia Rusă, pusă în aplicare prin hotărârea Curţii de Apel Bender, prin care acţionarii BC „Moldova-Agroindbank" SA au fost deposedaţi de acţiunile ce urmau a fi trecute în proprietatea societăţii „Merchant Outpost Company".

Concomitent, la 2 august 2011, procurorii au obţinut de la Judecătoria Buiucani sechestrul asupra acţiunilor nominalizate. Tot atunci au fost puse sub sechestru acţiunile nominale, în volum de 44.140 unităţi, deţinute de către Depozitarul Naţional al Valorilor Mobiliare.

Restul acţiunilor, 240.506 de unităţi, deţinute de alt registrator independent SA „Fincom" au fost înstrăinate unei companii off-shore Global Systems Corp, fiind imposibilă punerea sub sechestru a acestora.

„Procuratura Generală a formulat o cerere de comisie rogatorie autorităţilor competente ale Federaţiei Ruse în vederea stabilirii circumstanţelor adoptării hotărârii Arbitrajului ad-hoc din Sankt-Peterburg. În acest sens, pentru asigurarea executării operative a cererii de comisie rogatorie, se duc tratative cu autorităţile ruse în vederea participării ofiţerului de urmărire penală şi a procurorului conducător", se menţionează în declaraţia Procuraturii.
În comunicat se mai menţionează că la 20 august 2010, de către organul de urmărire penal al Centrului Anticorupţie a fost pornită o cauză penală pe faptul însuşirii ilegale a bunurilor altei persoane prin înşelăciune. „În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că în rezultatul punerii în aplicare a unei scheme frauduloase de către factorii de decizie ai unor companii înregistrate în zone off-shore, preşedintele Consiliului SA „Universalbank", Gorbunţov Gherman, a fost deposedat de 68.401 acţiuni ordinare nominative, emise şi plasate de SA „Universalbank", 81,73% din pachetul total de acţiuni", concretizează Procuratura.

Urmărirea penală în ambele cauze penale este efectuată de către organul de urmărire penală al CCCEC, fiind condusă de Procuratura Anticorupţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite