Probleme de extrădare în cazul crimei de la Durleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii au reţinut în Turcia un suspect în cazul dublului asasinat de acum un an, dar nu-l pot aduce acasă pentru că nu au confirmarea Guvernului de la Ankara.

Ancheta în cazul celor două duble asasinate care au zguduit ţara, de la Durleşti şi de la Ialoveni, bate pasul pe loc. Acum câteva luni, oamenii legii au trimis la Bucureşti circa 70 de mostre ADN. Au primit răspuns la mai puţin de jumătate, toate negative.

„Am fost informaţi de colegii români că au probleme financiare. Astfel de expertize sunt destul de scumpe. Din păcate, la Chişinău nu avem nici laboratoare, nici specialişti", ne-a declarat Corneliu Bratunov, procuror-şef al Secţiei Exercitarea Urmăririi Penale în Cazuri Excepţionale.

În octombrie 2011, el anunţa că aceste crime sunt aproape de a fi descoperite. „Exista o versiune pe care o consideram reală. Anul trecut, am reuşit să reţinem un suspect în Turcia. Autorităţile de la Ankara au acceptat extrădarea acestuia, dar aveam nevoie de confirmarea Cabinetului de miniştri, pe care, deşi am cerut-o, n-o avem până în prezent", mai spune Bratunov, precizând că este vorba despre un moldovean de vreo 30 de ani, din Chişinău.

Bărbatul ar fi plecat în Turcia imediat după ce a fost comisă odioasa crimă de la Durleşti, 1 aprilie 2011. Între timp, oamenii legii au „prelucrat" sute de presupuşi suspecţi. Unii au fost arestaţi, iar apoi eliberaţi. În casa lui I.T. poliţiştii au dat buzna la începutul anului. Oficial, tânărul a ajuns pe mâna procurorilor pentru păstrare de droguri.

TORTURAT CA SĂ RECUNOASCĂ VINA
„M-au bătut ca pe un câine. Îmi spuneau că voi ajunge la închisoare cu plămânii în pungi, dacă nu recunosc că aş avea vreo atribuţie la aceste crime. Le explicam că am un copil mic acasă şi că nu aş fi în stare să fac vreun rău nimănui. Ei au «insistat» însă, până am ieşit de după gratii cu comoţie cerebrală", ne-a mărturisit I.T. Bărbatul este vecin cu alesul local din partea PLDM de la Durleşti, care ar fi fost împuşcat din aceeaşi armă din care au fost ucişi îndrăgostiţii.

În prezent, I.T. bate pragul instanţelor pentru a demonstra că nu este vinovat nici măcar când e vorba de droguri. „Când am fost reţinut, în casă au intrat doi poliţişti care au scotocit în prezenţa familiei mele, dar n-au găsit nimic. Un al treilea, a intrat într-o cameră în care nu era nimeni şi, prin minune, au apărut şi drogurile", îşi aminteşte tânărul.

La rândul lor, părinţii îndureraţi ai adolescenţilor ucişi cu bestialitate cred că adevărul nu va mai ieşi la iveală. „Procurorii ne spun verde-n faţă să nu le batem degeaba pragurile, că ne vor anunţa dacă au noutăţi. Oamenii legii nu-l caută pe vinovat acolo unde ar trebui, iar copiii noştri putrezesc în pământ", oftează Veronica Câşlaru, mama Olguţei, fata de 15 ani, care a fost omorâtă alături de Ilie Racu (18 ani).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite